DROOM

VLAAMS STUDIEBUREAU.

I had a dream“, glimlacht Georges Vercammen, afgevaardigd bestuurder van Technum. “Als één van de twee Nederlandstalige directeurs bij Tractebel Engineering droomde ik al lange tijd van een groot, Vlaams ingenieursbureau als zelfstandige eenheid in de groep.”

Vier jaar geleden werden de dromen van Vercammen werkelijkheid. De tijdsgeest was rijp. Enerzijds zakte de sector van de studiebureaus in een crisis (zie kader Monopolie) en kwam onder druk te staan van buitenlandse concurrentie. Anderzijds won het Vlaams economisch bewustzijn veld in de traditioneel sterk francofone holding. Tractebel-voorzitter Philippe Bodson besefte net op tijd de wantoestand in zijn groep en gaf Vercammen conform Albert Rolin in de afvalbusiness (zie Trends van 17 oktober ’94) alle vrijheid en middelen voor een operatie charme naar Vlaanderen toe.

Op 10 juli ’95 tenslotte zag Technum het levenslicht, een fusie tussen de bestaande Vlaamse studiebureaus van Tractebel Engineering : Groep Swartenbroekx, Citec, Groep Varendonck en Studiebureau Somers. Later volgden nog twee overnames : International Marine & Dredging Consultants (IMDC) en Ingenieursbureau Gyselynck uit Gent. Intussen heeft de groep ook een belangrijke poot in het buitenland : Citec Polska in Midden-Europa (zie kader Springplank) en Resource Analysis in Nederland (zie kader Koraalriffen). Als gevolg van de inbreng van Citec een 50/50-joint venture tussen de Kempische Steenkoolmijnen (KS) en Groep Swartenbroekx heeft de Limburgse Participatiemaatschappij (LPM) vandaag nog altijd 17 % van de aandelen van Technum. In het kader van de privatisering van LPM wordt dit pakket eerstdaags overgedragen aan Investco, de risicokapitaalverschaffer van Almanij/Kredietbank.

Vandaag realiseert Technum met 285 medewerkers een geconsolideerde omzet van 734 miljoen frank. Hiermee staat de groep aan het hoofd van de Vlaamse ingenieursbureaus, die traditioneel zeer versnipperd werken. Alleen Gedas nu onderdeel van het Nederlandse Heidemij (zie Trends van 24 augustus 1995) kan met 500 miljoen frank volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content