Drie fundamentele groeifactoren

Het afgelopen jaar behandelden we voor het eerst hout als activaklasse om in te beleggen. Investeringen in hout en houtproducten presteren immers beter dan private equity. Dat was echter niet de belangrijkste reden waarom we hout als investeringsthema naar voren schoren. Een investering in bosgrond is immers aantrekkelijk omwille van de voortdurende groei van bomen, onafhankelijk van de macro-economische situatie. We geven u nog even kort een overzicht van de belangrijkste investeringsargumenten.

Aanbod

Een eerste element dat voor een belegging in hout pleit, is de wereldwijde economische en demografische groei. De wereldbevolking neemt nog altijd sterk toe en de welvaart van de consument gaat erop vooruit. Dat zal blijven resulteren in een rijkere bevolking, die meer zal consumeren en meer houtproducten zal kopen.

Dat zal voor een verdere verstrakking van het aanbod zorgen. Hout heeft immers een biologische productielimiet en de aanhoudende ontbossing zet het aanbod nog verder onder druk.

Groeilanden

De groeilanden blijven cruciaal voor de sector, want een groot deel van de bosgrond is in die landen te vinden. Zo spelen ze een sleutelrol in de vraag- en aanbodsituatie. Rusland en Brazilië hebben van de BRIC-landen de grootse voorraden. Bijna de helft van het wereldwijde bosgebied bevindt zich in de Russische Federatie, Canada, Brazilië en de Verenigde Staten.

China en India zijn goed op weg om de grootste producenten van houtproducten ter wereld te worden. China is de grootste importeerder van tropisch hout en die trend zet zich voort, want hij is gekoppeld aan de toenemende levensstandaard van de consument. De wereldconsumptie van papier en hout zal sterk stijgen. De gemiddelde Amerikaan consumeert nu al 300 kilogram papier per jaar. Bij de gemiddelde Chinese consument is dat nog maar 45 kilogram.

Klimaatverandering

Het ecologische aspect speelt een grote rol. Natuurlijk zijn daar in de eerste plaats ook risico’s aan verbonden door een toenemende milieuregulering en natuurlijke gebeurtenissen zoals bosbranden. Meer van belang is echter de bestrijding van de klimaatverandering. Door de wereldwijde ontbossing gaat er jaarlijks gemiddeld zowat 13 miljoen hectare bos verloren, terwijl er slechts zo’n 3 miljoen hectare wordt aangeplant.

De klimaatverandering zorgt voor bijkomende investeringen in bossen, want ontbossing zorgt ervoor dat er enorme hoeveelheden CO2 vrijkomen. De FAO (Food and Agricultural Organization) van de Verenigde Naties wil dan ook de ontbossing tegengaan en nieuwe bossen aanplanten om de klimaatopwarming tegen te gaan. Volgens de FAO kunnen aangeplante bossen jaarlijks zowat 1,5 gigaton koolstof absorberen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content