DRIE CRUCIALE VRAGEN

Welke koers zal de nieuwe GIMV varen? Het antwoord van voorzitter Herman Daems op drie prangende vragen.

TRENDS. Wat gebeurt er met de opbrengst van de herplaatsing?

DAEMS. “Er circuleren twee ideeën. Eén voor een Doe-maatschappij die bij public private partnerships optreedt. Dat is aantrekkelijk; we kennen allemaal infrastructurele knelpunten die moeten worden weggeruimd. En één voor een Durf-maatschappij, dus voor starters. Er is volgens mij geen concurrentie met de GIMV. Er blijven voldoende starters die geholpen moeten worden, want een onderneming beginnen is een moeilijk proces. De Durf-maatschappij valt onder de Vlaamse Participatiemaatschappij en loopt niet in de weg van de GIMV. Werk genoeg.”

TRENDS. Durfkapitaal wordt een bulkproduct. Hoe tornt u op tegen de aanzwellende concurrentie?

DAEMS. “Ach, iedereen begint met private equity en het manoeuvre van Capco Venture ( nvdr – de risicokapitaaldochter van The Capital Markets Company, die tegen de lente van 2001 ruim 13,5 miljard frank wil ophalen) past in die context. Ik beschouw die venture-poot niet als concurrentie, meer als een verdieping en een verbreding van de markt voor bedrijfsfinanciering. Dat bewijst trouwens een oude mening van me: er is meer dan voldoende kapitaal. De captieve markt die Lernout & Hauspie rond zich creëerde, met de Flanders Language Valley en het dito fonds in Ieper, is heel normaal. In een geavanceerde branche zoekt een bedrijf naar clubgenoten, naar nestwarmte, eventueel door zelf incubator te spelen. We hebben vandaag een netwerkeconomie. Je bouwt daarvoor je eigen cluster van gelijkgestemde bedrijven.”

TRENDS. Hoe politiek onafhankelijk is de GIMV?

DAEMS. “Laat mij een voorbeeld geven. Het voorstel van CVP-politicus Luc Van den Brande voor een Vlaams overheidspensioenfonds is voor mij oké. Vergeet evenwel niet dat de eerste rol van een pensioenfonds is om pensioenen uit te betalen. Je mag het management dus nooit verplichten om in een bepaalde investering te stappen – omdat die bijvoorbeeld politiek goed in de markt ligt. Dat houdt in dat een pensioenfonds zich niet kan en mag beperken tot investeringen in bijvoorbeeld enkel Vlaamse, of enkel Nederlandse, of enkel Britse bedrijven. De fondsbeheerders hebben de verdomde plicht om geografisch en per branche te diversifiëren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content