Drie adviezen voor een geslaagde investering

Hoewel een vastgoedbelegger minder risico loopt dan iemand die in aandelen of obligaties belegt, kan hij ook fouten maken. Met deze adviezen kunt u die vermijden, of de gevolgen ervan binnen de perken houden.

Leen, ondanks alles

Zelfs als u over een spaarpot beschikt waarmee u uw belegging meteen kunt betalen, is het altijd raadzaam te lenen, zeker in deze tijd waarin de hypotheekrente historisch laag is. U kunt nog altijd gemakkelijk een rentevoet van 2 procent op twintig jaar krijgen. Maar de belangrijkste reden om te lenen, is dat u de intrest van uw lening kunt aftrekken van uw belastbare vastgoedopbrengsten. Uw opbrengsten uit vastgoed en uw intrest komen zo in één grote korf terecht. Er is één uitzondering: de intresten van een lening voor een woning waarin u zelf woont, mogen niet in die korf komen. De terugbetaling van uw lening heeft binnen tien of vijftien jaar niet dezelfde gevolgen voor uw portemonnee als nu. De experts raden aan, in de mate van het mogelijke, geen al te hoge eerste lening aan te gaan. Zo loopt u minder risico als u met huurleegstand te maken krijgt.

Kies iets in de buurt

Een appartement aan zee kopen om te kunnen profiteren van het aantrekkelijke rendement, terwijl u zelf in Brussel woont, is niet meteen de rendabelste optie. Als u in baksteen investeert, moet u uw investering van dichtbij kunnen opvolgen, zeker als u een actieve investeerder bent die zelf een waterlek of een kapotte verwarmingsketel wil repareren. Ideaal investeert u dicht bij uw woonplaats. En als u een wijk uitkiest, vergeet dan niet dat u die eigendom niet voor uzelf koopt, maar om er een goed rendement uit te halen.

Als u iets in het buitenland koopt, moet u ervoor zorgen dat u daar iemand kent die u kunt vertrouwen en die voor u alle onvoorziene zaken kan regelen.

Diversifieer om uw risico’s te beperken

Hoe meer eigendommen u in portefeuille hebt, hoe minder risico u loopt. Zo revolutionair is dat niet. De risico’s van de huurleegstand worden beter gespreid met elke nieuwe aankoop. Om te diversifiëren zijn er verschillende mogelijkheden: een studentenkamer, een box in een garageblok, een kamer in een rusthuis of een hotelkamer – het zijn allemaal opties die regelmatig worden aangeboden en met hun hoge rendement kandidaat-beleggers weten te verleiden. De laatste twee van die activa raadt Philippe Janssens van het bureau Stadim al lange tijd af, omdat u dan volgens hem afhankelijk bent van de manier waarop het eigendom beheerd wordt. Dat brengt een bijkomend risico mee. “Je hebt ook niets te zeggen over het geheel van het eigendom”, zegt Philippe Janssens. “Dat is geen ideale situatie als er renovatiewerken moeten worden uitgevoerd. De discussies daarover kunnen aanleiding geven tot spanningen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content