DREDGING INTERNATIONAL. DE HOLLANDERS GEKLOPT

Als “hoofdpion” van de DEME-groep liet Dredging International samen met zusteronderneming Decloedt en Zoon in 1994 het grootste baggerschip ter wereld te water.

Bij Dredging International aan de Scheldedijk in Antwerpen-Linkeroever hebben de investeringen doorgaans een naam. De Pearl River is een sleephopperzuiger van 144 meter lang en met een inhoud van 17.000 m3, zowat 40 % groter dan de grootste onder de nog aktieve gelijkaardige baggerboten. De Pearl River kostte 2,8 miljard frank, gespreid over de boekjaren ’92, ’93 en ’94. Dredging International hoestte 25 % op van deze soliede som, voor de overige 75 % zorgde het zusterbedrijf Decloedt en Zoon.

Deze samenwerking tussen verschillende bedrijven is erg relatief, leert ons financieel direkteur Christian Van Meerbeeck. Het blijft allemaal in dezelfde familie, een familie die luistert naar de naam DEME (Dredging, Environmental & Marine Engeneering). DEME is een verzamelwoord voor 52 bedrijven en bedrijfjes, aktief over de gehele aardbol en de zeven wereldzeeën. Dredging International aan de Scheldedijk is de grootste thuishaven, tevens het onderdak voor de administratieve zetel. Het Zwijndrechtse bedrijf heeft een soort van service-funktie voor de groep. Heel wat aankopen en investeringen worden verrekend in de Dredging-boekhouding. Eén en ander heeft tot gevolg dat de omzet van Dredging International niet zo erg veel beneden die van DEME ligt. In 1993 boekte Dredging zo’n 13,5 miljard aan bedrijfsopbrengsten tegen de 16 miljard voor de groep. Met anderhalf miljard, gespreid over de twee voorbije jaren, mag Dredging International zich terecht één van de grootste investeerders van Antwerpen noemen. Het bedrijf heeft 350 arbeiders en 62 bedienden in dienst. Slechts een kleine 20 % van de DEME-aktiviteiten speelt zich af in de Benelux.

Het pure baggerwerk is een cyclische bezigheid. Na twee goeie jaren duiken de resultaten steevast een jaartje de kelder in. Om dit op te vangen, blijft het speuren naar niches. Belangrijker dan ooit is milieusanering. De bedrijven Soils en Silt staan in voor respektievelijk grondsanering en slibverwerking. Silt kreeg vorig jaar de Brabo ter beschikking, een boot met een revolutionaire snijkop voor de verwijdering van verontreinigd slib. Van Meerbeeck wijst niet zonder trots op de plaats waar het vaartuig operationeel zal zijn : de Ketelmeerwerken in Nederland. In de Lage Landen, onder specialisten, is het altijd prettig de “Hollanders” te kloppen op eigen veld.

PPG

PEARL RIVER Investering van 2,8 miljard frank.

CHRISTIAN VAN MEERBEECK Leuk om de “Holllanders” op eigen terrein te kloppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content