Dozen stapelen

Groep Van Genechten verhoogde vorige week de omzet met 50 % tot 15 miljard frank. Van het Nederlandse Van Leer kochten de Kempenaren 66,5 % van vier vouwkartonfabrieken. Een verwerving in een moeilijke markt. Groep Van Genechten leidt voortaan met het Oostenrijkse Mayr Melnhof de Europese cartonnagebranche.

Buiten sombert de regen, binnen schijnt de zon. Ridder Philippe de Somer, gedelegeerd bestuurder van Groep Van Genechten, kan met zelfvertrouwen kijken naar de portrettenrij van zijn zes familiale voorgangers in de raadszaal van het hoofdkantoor. Antoine Van Genechten stichtte de onderneming in 1834 in Turnhout, dé grafiekstad van België. Groep Van Genechten kocht vorige week drie vouwkartonfabrieken en één afwerkingsatelier in Duitsland, Polen en Frankrijk van het Nederlandse Van Leer. De geacquireerde omzet is 5 miljard frank en het volume 62.000 ton per jaar. Philippe de Somer zet de traditie en dus de expansie voort : de jongste tien jaar groeide de onderneming jaarlijks met 20 % ; in 1987 produceerde Groep Van Genechten 50.000 ton, vandaag meer dan 200.000 ton. Philippe de Somer koopt steeds tegen interessante bedragen : in 1990 lagen de overnameprijzen op gemiddeld drie vierde van de omzet, vandaag zakken ze tot 20 % van de omzet omwille van de zwakke tot slechte brancheresultaten. (Philippe de Somer is ook voorzitter van Carta Mundi, een joint venture 50/50 met Brepols. Carta Mundi was in ’95 met 130 miljoen spellen per jaar de wereldleider voor US Playing Card. Deze positie werd, voorlopig zegt het management, gelost in ’97.)

Groep Van Genechten is vandaag Europees marktleider met het Oostenrijkse Mayr Melnhof. Door de nieuwste acquisitie verwerkt de Kempense onderneming net boven de 200.000 ton per jaar, hetzelfde quantum als Mayr Melnhof. Na de co-leiders volgt FCP (Europa Carton, Cajofé) met 170.000 ton, daarop zakken de verwerkte volumes per producent meteen onder de 100.000 ton.

Europa

“Europa, de euro en de onstuimige schaalvergroting van de multinationale klanten dwingen de verpakkers eveneens tot schaalvergroting. De grote klanten krijgen grensoverschrijdende dimensies en de leveranciers volgen, zij willen één verpakkingsproducent en meer dienstverlening,” weet John Boks, juridisch directeur en actief in het overnameteam. Zestig procent van de klanten zijn multinationale consumentenartikelen- en voedingsreuzen als Nestlé, Kraft Jacobs Suchard, Mars, Philip Morris, Sara Lee, Unilever. De integratie in Europa is horizontaal, verpakkingsbedrijven verwerven verpakkingsbedrijven ; slechts Mayr Melnhof integreert verticaal, van grondstof naar eindproduct. In de VS is de verticale integratie de trend. Het gaat de branche in Europa niet voor de wind, ook de Belgische cijfers zijn zwak. Voor de deelsector vouwkarton van de branchevereniging Fetra is de nettorendabiliteit vergeleken met de bedrijfsopbrengsten over ’96 negatief (-0,97 %), over ’95 met de hakken over de sloot (+0,26 %). Op een omzet van 3,2 miljard frank boekte de Turnhoutse vestiging van Van Genechten een bedrijfsresultaat van 18 miljoen frank (0,6 %). Van Leer nam met de verkoop van zijn vouwkartonbedrijven aan de Kempense branchegenoot afscheid van een probleemdochter, zijn laatste verlieslatende activiteit. Bij de deconsolidatie van de vouwkartonactiviteit op 1 januari 1998 verdwijnt een negatief bedrijfsresultaat van 5 à 10 miljoen gulden, aldus bestuursvoorzitter W. de Vlugt van Van Leer. De vier fabrieken maakten deel uit van 4P, dat Van Leer in 1992 van Unilever kocht. Ondanks investeringen in een modern productieapparaat en een verhoging van de efficiëntie raakte de overname niet uit het verlies. Zegt de Vlugt aan het (Nederlandse) Financieele Dagblad : “Een jaar geleden hebben we gezegd ; genoeg is genoeg. De laatste bad apple is er nu uit. De vlag hangt uit.”

Verpakker Van Leer boekt een jaaromzet van 80 miljard frank en werkt in 80 landen. De humanitaire stichting Van Leer Group Foundation controleert de meerderheid van het concern en 49,9 % van de gewone aandelen zijn ter beurze genoteerd sedert 1996. De controle-aandeelhouder steunt wereldwijd onder meer kindertehuizen, bijvoorbeeld in India. In vouwdozen had 4P onvoldoende schaal en onvoldoende kennis, bekent het Van Leer-management. De Londens-Zwitserse zakenbank UBS kreeg in de lente de opdracht om te zoeken naar een overnemer. Op de short-list verschenen drie namen, waaronder Groep Van Genechten. Mayr Melnhof kreeg gedurende twee maanden een tijdelijke exclusiviteit om te onderhandelen, deze termijn eindigde zonder overeenkomst op 16 oktober. Nadien onderhandelden Groep Van Genechten, UBS en Van Leer en op woensdag 26 november vloeide de champagne in Turnhout. Luc Schuermans en Jean-Luc Schuermans, raadslieden van Groep Van Genechten : “De affiniteiten tussen Nederlanders en Vlamingen hebben geholpen bij de onderhandelingen. De Vlaams-Nederlandse sfeer heeft waarschijnlijk Van Leer bovendien doen besluiten gedurende vier jaar voor een derde aanwezig te blijven in het kapitaal.” “Dat heeft voor ons de financiering van de overname vergemakkelijkt en het symboliseert een sympathieke continuïteit,” constateert Philippe de Somer. “Wij zullen de overgenomen bedrijven na hun integratie winstgevend maken. Langs de westkant van Europa zaten we met onze fabrieken reeds goed, met de jongste overname volgt de oostkant. Logischerwijze hielden we al geruime tijd de Duitse verkoop van vouwkartonfabrieken in de gaten.” Het machinepark van de nieuweling bestaat uit dezelfde merken en dezelfde formaten als de machines van Groep Van Genechten ; het uitwisselen van de capaciteiten is dus makkelijk. Bovendien zijn er aanvullende activiteiten in de vier nieuwe fabrieken : verpakkingsmachines, extrusie en polyethyleen. In Kempten (Duitsland) wordt dunne film op karton aangebracht voor dierenvoeding- en diepvriesdozen. Tot vorige week kocht Groep Van Genechten die specialiteit aan bij derden.

Een tweelagige

marktfiguur ontstaat voor de onderneming : op bestellingen met een Europese schaal kan de groep nog beter inpikken, de lokale klanten blijven eveneens bediend door de continentale spreiding van de tien fabrieken. De vraag van de grote klanten situeert zich tussen 1000 en 10.000 ton per jaar. Deze zijn niet langer gediend met lokale bedrijven die slechts 10.000 ton jaarproductie draaien. Schaalgrootte en de daarbijhorende logistieke diensten onderzoek & ontwikkeling, opslag, transport worden het geheim van de smid voor de verpakkers. De producten in de rekken van de warenhuizen zijn steeds scherper geprijsd en op elk kostenonderdeel wordt gelet.

“De prijsdruk is inderdaad geweldig,” commentarieert John Boks. “Wij hebben onze rendabiliteit nooit naar boven laten komen, de ruimte ontbrak voor het boeken van echte winst. Groep Van Genechten doet al jarenlang aan cashflow-financiering om te expanderen. Bij de jongste en financieel belangrijke operatie werd Paribas Bank betrokken. De beurs is niet noodzakelijk voor Groep Van Genechten, de aankoop van 4P is afgerond op één maand omwille van ons privé-eigenaarschap, beursomstandigheden maken een beslissingsproces omslachtiger.” De continuïteit van Groep Van Genechten is verzekerd door de verjonging van het management : in ’98 wordt Frédéric de Somer, zoon van Philippe de Somer, Chief Executive Officer, nadat CEO Paul-Henry Pattyn vijfentwintig jaar heeft samengewerkt met Philippe de Somer. Frédéric is comptroller van opleiding.

“Er zijn steeds meer euromanagers, nu moeten we ook meer europolitici krijgen,” hoopt Philippe de Somer. “Op tweemaal een halve dag had ik in ’95 in Tennessee de principiële vergunningen rond voor de lokale fabriek van onze halfdochter Carta Mundi. De Europese marktomstandigheden maken het ons al moeilijk genoeg, als dan bovendien de politici met hun lokale hebbelijkheden blijven zitten, wordt het nog moeilijker. Welke Europese politici spreken vier talen en zijn bezorgd om welvaart te scheppen in plaats van welvaart te verdelen ?”

FRANS CROLS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content