Dollarverdieners en dollarverliezers

De daling van de euro gaat bijzonder snel. De eenheidsmunt verloor in vijf maanden maar liefst 9 procent tegenover de dollar. Welke bedrijven op Euronext Brussel kunnen daarvan het meest profijt halen?

Na de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op 8 mei verklaarde Mario Draghi dat de stabiliteit van de euro ernstig bedreigd was. Sindsdien heeft de Europese eenheidsmunt 9 procent van haar waarde verloren. Economen en strategen verwachten dat die neerwaartse trend doorzet. In de Verenigde Staten stabiliseert de groei, daalt de werkloosheid en begint de Federal Reserve wellicht in 2015 de rente op te trekken. In de eurozone blijft de conjunctuur somber en houdt de ECB vast aan een soepel monetair beleid.

Barclays verwacht dat de euro binnen een jaar minder dan 1,10 dollar waard is. Deutsche Bank voorspelt zelfs een wisselkoers van 0,95 tegen 2017. In dat geval zal de euro opnieuw terechtkomen binnen de koerslimieten van 0,83 tot 0,95 van de periode 1999-2002, toen de munt al wel noteerde op de markt, maar nog niet werd gebruikt als betaalmiddel. Dat zou neerkomen op een daling van 32 procent tegenover de top in mei. De bedrijven op Euronext Brussel die het meest blootgesteld zijn aan de dollar, kunnen daarvan profiteren.

– Deceuninck

De raamprofielengroep Deceuninck heeft vorig jaar 14 procent van haar omzet gerealiseerd in Noord-Amerika. Daartegenover staat dat ze ook een groot deel van haar kosten betaalt in dollar, zowel in de Verenigde Staten als in Turkije (23 % van de verkoop in 2013). De impact van de wisselkoers op de resultaten blijft dus beperkt.

Gevoeligheid tegenover de dollar *

– Euronav en CMB

Euronav en CMB publiceren hun rekeningen in dollar, de referentiemunt voor hun inkomsten, hun kosten en hun schulden. De enige impact is dus te voelen op het niveau van de waardering van het aandeel, wat betrekkelijk is in een sector zoals die van het maritieme transport, die wordt getroffen door een crisis.

Gevoeligheid tegenover de dollar *

– UCB

De Verenigde Staten blijven het eldorado voor de farmaceutische sector. Ook UCB realiseerde vorig jaar 42 procent van zijn omzet in Noord-Amerika. De groep compenseert dat via kosten (natuurlijke indekking) en financiële instrumenten. UCB is van oordeel dat een variatie van 10 procent van de dollar slechts een effect van 3 miljoen euro (1,5 %) heeft op de winst.

Gevoeligheid tegenover de dollar *

– Solvay

De chemiegroep Solvay realiseert 25 procent van haar omzet in Noord-Amerika. Die afhankelijkheid houdt ze onder controle via kosten en schulden in dollar en via dekkingsinstrumenten. Een stijging van 10 procent van de dollar zou de resultaten verhogen met 1,8 procent.

Gevoeligheid tegenover de dollar *

– AB InBev

AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, heeft vorig jaar 35 procent van zijn omzet en 44 procent van zijn bedrijfswinst gerealiseerd in Noord-Amerika. Die afhankelijkheid is in grote mate afgedekt door kosten en schulden in dollar. Aangezien AB InBev zijn resultaten publiceert in dollar, heeft de wisselkoers wel een impact op de waarde van het aandeel.

Gevoeligheid tegenover de dollar *

– IBA

IBA, de Nieuw-Zeelandse specialist in nucleaire geneeskunde, is erg afhankelijk van de Verenigde Staten, het land bij uitstek voor de ontwikkeling van protonentherapie. Vorig jaar realiseerde het er 35 procent van zijn omzet. De natuurlijke indekking via de kosten is slechts gedeeltelijk: zo heeft IBA bijvoorbeeld 20 procent van zijn personeel in de Verenigde Staten, tegenover 49 procent in België. Maar het bedrijf heeft afgeleide producten gekocht om het wisselkoersrisico af te dekken.

Gevoeligheid tegenover de dollar *

– Sipef

Sipef, de producent van palmolie en rubber, realiseert zijn omzet en publiceert zijn resultaten in dollar. De kosten worden voor een deel uitgedrukt in dollar, maar de rest hangt in grote mate af van de valuta’s van de productielanden, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. De euro-dollarkoers heeft wel een impact op het aandeel, dat noteert in euro.

Gevoeligheid tegenover de dollar *

– Arseus

Via Fagron, de specialist in bestanddelen voor magistrale bereidingen, heeft Arseus zich ontwikkeld in Noord-Amerika via overnames. In het derde kwartaal bedroeg de verkoop in dollar 31 procent van de omzet van Fagron, dat veruit de belangrijkste entiteit van Arseus is. Het gros van de kosten die aan die activiteiten verbonden zijn, wordt betaald in dollar. In zijn jaarverslag schatte Arseus dat een daling van 10 procent van de eurokoers de belastbare winst zou verhogen met 2,35 miljoen euro, of 4,4 procent.

Gevoeligheid tegenover de dollar **

– Umicore

Umicore realiseert een belangrijk deel van zijn inkomsten, waaronder de verkoop van gerecycleerde metalen, in dollar. Een evolutie van 0,01 van de euro-dollarwisselkoers heeft volgens het bedrijf een impact van 0,4 procent van de bedrijfswinst. De groep wijst er niettemin op dat de wisselkoers de prijs van metalen kan beïnvloeden.

Gevoeligheid tegenover de dollar **

– Agfa-Gevaert

De groep verkoopt veel in dollar en daaraan gerelateerde valuta’s, maar betaalt ook haar grondstoffen in die munt. De gevoeligheid blijft dus beperkt: de invloed op het resultaat bedraagt 5,7 miljoen euro, of 6,2 procent bij een variatie van 10 procent van de wisselkoers.

Gevoeligheid tegenover de dollar **

– Melexis

Melexis, de halfgeleiderspecialist voor de autosector, heeft vorig jaar 54 procent van zijn omzet en 49 procent van zijn kosten in dollar gerealiseerd. Door de onvolledige afdekking en het conversie-effect verwacht het bedrijf een impact van 1,7 à 1,8 miljoen op de belastbare winst (2,5 %) voor een variatie van 0,05 van de wisselkoers.

Gevoeligheid tegenover de dollar **

– Delhaize

Delhaize heeft vorig jaar 61 procent van zijn omzet gerealiseerd in de Verenigde Staten. Maar de kosten van die activiteiten worden ook betaald in dollar. Bovendien heeft de distributeur 69 procent van zijn schulden aangegaan of geconverteerd in dollar. Een evolutie van 0,01 van de wisselkoers heeft naar schatting een impact van 1 miljoen euro (0,6 %) op de resultaten.

Gevoeligheid tegenover de dollar **

– Barco

De dollar is een belangrijke munt voor Barco, dat 31 procent van zijn omzet realiseert in Noord-Amerika. De groep raamt haar natuurlijke indekking via de kosten op 65 procent, wat maakt dat de afhankelijkheid aanzienlijk blijft. De impact op de bedrijfswinst bedraagt circa 18 miljoen euro, of 23 procent voor een variatie van 10 procent van de wisselkoers.

Gevoeligheid tegenover de dollar ***

– Nyrstar

De zinkspecialist Nyrstar realiseert zijn omzet in dollar, maar draagt het gros van zijn kosten in euro en Australische dollar. Een evolutie van 0,01 van de euro-dollarkoers heeft een geschatte impact van 18 miljoen op het bruto-exploitatieoverschot (ebitda), of bijna 10 procent ten opzichte van de resultaten van 2013. Dit bedrijf is op Euronext Brussel veruit het meest afhankelijk van de wisselkoers.

Gevoeligheid tegenover de dollar ***

CÉDRIC BOITTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content