‘Doe je op het werk niet anders voor’

© FOTOGRAFIE DEBBY TERMONIA

Inge Boets Onafhankelijk bestuurder, zaakvoerder La Scoperta

Na een carrière van 27 jaar bij het consultancybedrijf EY koos Inge Boets voor een andere weg. Ze is onafhankelijk bestuurder in raden van bestuur en opende negen jaar geleden in Antwerpen La Scoperta (‘de ontdekking’). Ze laat haar klanten kennismaken met Italiaanse lekkernijen en vindt het heerlijk haar passie te koppelen aan een professionele uitdaging.

Je staat als leider het sterkst als je kunt vertrekken vanuit je persoonlijkheid. Bij EY kwam ik terecht in een internationaal managementteam met veel Amerikaanse mannen, die een totaal andere communicatiestijl hadden. Het voelde onwennig en je ontwikkelt de reflex je daaraan te conformeren. Met de hulp van een externe coach leerde ik te vertrekken vanuit mijn persoonlijkheid. Je bent wie je bent. Het maakt niet uit of je thuis bent of op het werk, je waarden, je sterktes en je zwaktes blijven hetzelfde. Als je daarop bouwt, sta je veel sterker.”

Je kan pas duurzaam samenwerken met mensen als de belangen van de persoon en die van de organisatie gealigneerd zijn. Het gaat erom dat je hetzelfde wil bereiken en dan doet het er niet toe of je met tien of met duizend bent. Als je je afvraagt of je ergens op je plaats zit, is dat de kernvraag: wat wil ikzelf, wat verlangt deze organisatie en kunnen we dat in elkaar laten passen?”

Lieze Chau Innovation manager bij Materialise

Identiteit is niet gekoppeld aan een context. Ik heb lang gedacht dat de persoonlijke en de interprofessionele sfeer eigen normen hadden en dat bij elke sfeer een bepaald gedrag hoorde. Al in een van onze eerste gesprekken maakte Inge me duidelijk dat er een brug tussen beide bestaat. Als je die twee werelden kunt samenbrengen, gebeurt iets magisch. Dat is een leerproces, maar het werkt wel. Ik slaag er almaar beter in op het werk persoonlijker te zijn en thuis elementen vanop het werk toe te passen. Dat doet werelden opengaan. Interesse tonen in hoe je collega’s persoonlijk zijn, geeft je een beter beeld. Je krijgt inzichten over de sterkte van je team of over de invalshoek waarmee mensen naar een bepaald probleem kijken.”

Ik ben een introvert leiderstype en heb geleerd dat ook daarin heel wat sterktes kunnen schuilen. De kenmerken van een stereotype leider kan ik zeker niet allemaal aftikken. Voor ik Inge ontmoette, trachtte ik dat te compenseren. Zeer uitgesproken zijn en je mening durven op te leggen aan anderen, betekent niet automatisch dat je een goede leider bent. Nu durf ik te omarmen dat ik introverter ben. Als een hervormende observator stimuleer ik mijn medewerkers vanuit hun eigen sterktes. Vanuit je eigen kracht vertrekken, geeft je een andere bril en ook moed. Ik heb dit jaar stappen gedaan die ik voorheen nooit had durven te doen.”

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders-inspiringmentors.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content