‘DODENDANS’ BIJ HET GEVOLG

Een eeuw geleden schreef de Zweed August Strindberg (1849-1912) ‘Dodendans’, een haast prototypisch stuk over een huwelijksimpasse. Toen Tennessee Williams, Edward Albee en Lars Norén het huwelijk op hun beurt aan een analyse onderwierpen, grepen ze naar Strindbergs stuk terug. Het origineel wordt echter verrassend weinig gespeeld, zeker in het Nederlands. Ignace Cornelissen regisseert het nu bij het Turnhoutse gezelschap Het Gevolg.

Edgaar en Alice zijn bijna vijfentwintig jaar gehuwd. Reden tot feestvieren is er niet. Dag in dag uit pesten ze elkaar het bloed onder de nagels vandaan. Edgaar is legerkapitein, en dat laat zich ook thuis gevoelen. Alice laat zich evenmin onbetuigd. “Alleen de dood kan ons nog scheiden. Dat zou nogal eens een verlossing zijn,” zucht ze. De komst van haar neef Kurt zorgt voor verstrooiing. Eerst poogt Alice, nadien Edgaar de gast voor zich te winnen. Zonder scrupules maken ze hem tot speelbal. Ontnuchterd druipt Kurt af. De echtelieden beseffen dat ze te ver zijn gegaan en besluiten het toch weer samen te proberen.

Cornelissen giet de interactie tussen Edgaar en Alice in de vorm van een cynisch spel. De twee gaan onder de situatie gebukt, maar putten er ook plezier uit elkaar het leven zuur te maken. Het kaartspelletje bij het begin geeft onmiddellijk de toon aan. Cornelissen ensceneert het als een tweegevecht waarbij Edgaar en Alice elkaar op de handen trachten te slaan.

Door het realisme op een speelse manier te doorbreken, gaat Cornelissen Strindbergs dwingende naturalisme uit de weg. Ondanks de thematiek is de stemming in zijn voorstelling nooit terneerdrukkend. Acteurs Frieda Pittoors (Alice) en Dries Smits (Edgaar) dragen daartoe bij. Beiden slagen erin hun jarenlange ervaring te koppelen aan een jeugdig enthousiasme. Vooral Pittoors stoeit met het stuk dat het een lust is. Jakob Beks is als neef Kurt minder op dreef.

Naast de regisseur en de acteurs tekent ook decorontwerper Niek Kortekaas voor de kwaliteiten van deze productie. Alice en Edgaar hebben elk hun plek aan weerszijden van het toneel. Tussen hen in projecteert Kortekaas het gestileerde beeld van kabbelende golfjes. Edgaar en Alice leven niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk op een eiland.

( P. Anthonissen)

Het Gevolg met ‘Dodendans’: op 19 oktober in De Werf, Aalst; op 20 oktober in CC Hasselt; op 21 oktober in De Adelberg, Lommel. Op tournee tot 18 december. Info op tel. 03-235.04.90 (Thassos).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content