DOCTORAAT. GEEN GROEN BLAD VOOR DE MOND

Eerder deze maand promoveerde Kurt Deketelaere (28 j.) tot doctor in de rechten met zijn proefschrift over het gebruik van fiskale instrumenten in het Europees milieubeleid. Naar goede gewoonte maakte de jonge docent milieurecht, sinds oktober ’94 verbonden met het Brussels advokatenkantoor Burlion, Bollen, Houben & Co, brandhout van een aantal gevestigde teorieën. Zoals promotor Marc Boes (KU-Leuven) het in zijn lofrede uitdrukte : “Hij zegt wat hij denkt en denkt wat hij zegt. “

Als uitgangspunt van zijn doctoraat stelt Deketelaere dat de Europese Unie potentieel voldoende bevoegdheden bezit om via de fiskale weg een doeltreffend milieubeleid uit te werken : “Voorlopig beperkt de EU zich voornamelijk tot direkte regulering. Via richtlijnen worden aan de lidstaten tal van vergunningssystemen, verbodsbepalingen en hoedanigheidseisen opgelegd. Deze maatregelen bevestigen de klassieke groenspraak van de EU : veel geblaat en weinig wol. Daarom moet dringend werk gemaakt worden van een Europese beleidsvisie en dito kader inzake milieufiskaliteit. ” Op grond van het subsidiariteits- en integratiebeginsel stelt Deketelaere in zijn proefschrift een fiskaal driepijlersysteem voor (zie ook Trends van 17 juni 1993), waarin het leefmilieu centraal staat en niet de kreatie van nieuwe jobs of financiële middelen primeren. Deze drie steunpunten bestaan respektievelijk uit het wegzuiveren van bestaande onekologische fiskale bepalingen in regionale en nationale wetgevingen, het gebruik van ekologische fiskale stimuli en het gebruik van milieuheffingen.

Van in het begin trachtte Deketelaere zijn akademische carrière te kombineren met praktijkervaringen. Na zijn rechtenstudies (grote onderscheiding) benoemde professor Boes hem in ’89 tot zijn assistent in de Kommissie Bocken, belast met de globale herziening van het Vlaams milieurecht. Sinds oktober ’91 is Deketelaere verbonden aan de afdeling Publiek Recht en aan het Monitoraat van de fakulteit Rechtsgeleerdheid van de KU-Leuven. Tevens doceert hij milieu- en fiskaal recht aan de UFSIA (Antwerpen), de Vlaamse Ekonomische Hogeschool (Brussel) en de Katolieke Industriële Hogeschool De Nayer (Sint-Katelijne-Waver). Op vraag van Germain Vantieghem, managing partner bij Arthur Andersen, bouwt Deketelaere tussen januari ’92 en februari ’93 een milieurechtsafdeling voor het internationale auditkantoor uit.

Kurt Deketelaere : “Ik opteer in de eerste plaats voor de akademische wereld. De universiteit biedt een enorme vrijheid en onafhankelijkheid, die ik nergens anders vind. Vanop deze stoel kan ik zonder problemen ongezouten mijn mening over allerlei zaken weergeven. Bovendien geef ik graag les. Anderzijds wil ik niet vanuit een ivoren toren werken. Daarom hou ik voeling met de praktijk via de advokatuur”.

KURT DEKETELAERE (BURLION, BOLLE, HOUBEN & Co ; KU-LEUVEN) Milieurechtspecialist kombineert akademische carrière met praktijkervaring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content