Diversifiëren zonder volatiliteit

Het fonds JP Morgan Global Balanced is een van de oudste dynamische gemengde fondsen op de markt.

Dynamische gemengde fondsen zijn al enkele jaren erg populair bij beleggers, om-dat ze er zelfs in woelige beurstijden in slagen hun kapitaal goed te beschermen. JP Morgan Investment Funds – Global Balanced Fund, dat werd opgericht in 1995, is een van de oudste producten van dat type op de markt. Over de afgelopen tien jaar realiseerde het fonds een prestatie van gemiddeld 5,1 procent per jaar. De beheerders konden de volatiliteit daarbij beperken, wat de vier Morningstar-sterren rechtvaardigt.

De portefeuille is steevast voor twee derde belegd op de financiële markten en kan tot 30 à 70 procent investeren in aandelen en obligaties. In tegenstelling tot andere producten in deze categorie kunnen de beheerders niet volledig uit een activaklasse stappen.

Geen risico’s met bedrijfsobligaties

Het beleggingsproces is in de eerste plaats gebaseerd op een analyse van de macro-economische conjunctuur. Daarop baseren de beheerders de verdeling van de portefeuille tussen aandelen en obligaties, ontwikkelde en opkomende markten, kleine en middelgrote kapitalisaties en de landen in een regio.

Een andere bijzonderheid is dat de beheerders in het obligatiesegment geen risico’s nemen met bedrijfsobligaties. Ze beperken zich tot posities in overheidsobligaties. “Onze statuten verbieden niet dat we diversifiëren in bedrijfsobligaties, maar we zien het obligatiesegment vooral als een middel om de volatiliteit in de portefeuille binnen de perken te houden”, onderstreept Robert Worthington, client portfolio manager bij JP Morgan Asset Management.

Zeventien jaar ervaring

De prestaties komen vooral van het aandelensegment, dat momenteel 53,5 procent van de beheerde activa uitmaakt. “We blijven overwogen in aandelen, ook al zijn de waarderingen niet meer zo aantrekkelijk als in het verleden.” De beheerders selecteren vooral grote kapitalisaties: onder de tien belangrijkste posities zitten topbedrijven zoals Google, Bayer, Roche, Royal Dutch, Citigroup, Johnson & Johnson en Time Warner.

“Wij baseren ons op het onderzoek van een team van zestig analisten, die gemiddeld zeventien jaar ervaring hebben”, zegt Robert Worthington. Bovendien zijn de beheerders niet geneigd voortdurend posities te kopen of te verkopen. Ze nemen hun toevlucht tot indexfutures, om snel short of long posities te kunnen innemen. “We willen geen activa met een beperkte liquiditeit in onze portefeuille. Het is een beproefd beleggingsproces dat al bijna twintig jaar meegaat.”

Volatiel

“We verwachten dat 2014 volatieler zal zijn, met meer onzekerheid rond Japan en de opkomende landen”, aldus Worthington. “We blijven voorlopig focussen op de ontwikkelde markten. Bijna de helft van de aandelenportefeuille is belegd in Amerikaanse waarden.”

JP Morgan Investment Funds – Global Balanced FundW Isin-code: LU0070212591

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content