‘Dit was flagrante oneerlijke concurrentie’

Het Grondwettelijk Hof heeft de wet vernietigd die het mogelijk maakte tot 6000 euro per jaar onbelast bij te verdienen. Die beslissing is niet meer dan logisch, vindt Caroline Deiteren van de studiedienst van de zelfstandigenorganisatie Unizo.

Unizo verzette zich tegen de regeling uit 2018 waardoor werkenden en gepensioneerden tot 6000 euro per jaar onbelast konden bijverdienen in het verenigingswerk, met klusjes en via elektronische platformen. U krijgt gelijk.

CAROLINE DEITEREN. “Er kwam al snel kritiek op het stelsel. Onder meer de COCOF, de Franse Gemeenschapscommissie in Brussel, riep een belangenconflict in. Werkgevers en vakbonden zagen problemen. Het was een vorm van discriminatie en ongelijke behandeling. Wie in het stelsel werkt, betaalt geen sociale bijdragen of belastingen en heeft daarmee een kostenvoordeel tegenover een werknemer die hetzelfde werk via het gewone arbeidscircuit doet. Het Grondwettelijk Hof nam dat bezwaar over in zijn arrest. Waarom zou dezelfde activiteit fiscaal en parafiscaal anders moeten worden behandeld?

“Vanaf het begin was het onze vrees dat dit stelsel tot oneerlijke concurrentie zou leiden, ook op manieren die je niet zou verwachten. Iemand die voor een schilderfirma werkt, zou na zijn uren onbelast kunnen bijverdienen als schilder door hetzelfde te doen als tijdens zijn dagtaak. Dat is de eigen werkgever op een flagrante wijze oneerlijk beconcurreren.”

Wie wat wilde bijverdienen met vrijwilligerswerk in een vereniging of een sportclub, is nu ook de klos.

DEITEREN. “Het was niet de bedoeling de vrijwilligers in de sportclubs met de vinger te wijzen. Dat hebben wij niet in onze bezwaren meegenomen. Voor Unizo ging het over diensten tussen burgers en via de deeleconomie. De vakbonden hebben hun pijlen gericht op het verenigingsleven. Ik kan alleen maar vaststellen dat het Grondwettelijk Hof al onze grieven heeft gevolgd.”

Wie werkt voor een erkend deelplatform, zoals het verhuurplatform Airbnb en de maaltijdleverancier Deliveroo, kon gebruikmaken van het systeem. Zijn er cijfers over de bijverdieners in die sector?

DEITEREN. “We zouden die in de loop van april krijgen, maar ze zijn er nog altijd niet. Er is weinig informatie over welke platformen via dat kanaal werken. Wij vreesden dat zich een volledig parallel economisch circuit zou ontwikkelen dat fiscaal en parafiscaal enorm voordelig is. Je mag dat niet onderschatten. Zelfs grote retailers zouden er gebruik van kunnen maken. Wie via die weg aan de slag gaat, zou zijn kosten voor het kopen van materiaal niet eens in rekening hoeven te brengen bij het totaalbedrag dat hij verdient. Dat plafond van 6000 euro had ook een pervers effect. Het stimuleerde zwartwerk voor activiteiten boven dat bedrag.”

Nu blijft de vroegere wet voor de deeleconomie van 2016 over. Daaronder zijn bijverdiensten bij een erkend deelplatform tot 5390 euro per jaar aan een belastingtarief van slechts 10 procent onderworpen. Zal u die aanvallen?

DEITEREN. “We hebben daar nog geen standpunt over ingenomen. Al is ook daar onduidelijkheid over het statuut. Het stoort ons dat in de oude regeling geen voorwaarde staat dat iemand minimaal vier vijfde in een gewone baan moet werken om in het bijverdiencircuit aan de slag te kunnen gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content