‘Dit gaat duidelijk niet om het geld’: bestuur roept Tesla-aandeelhouders op om bonus van 55 miljard voor Elon Musk goed te keuren

Elon Musk | Foto: Getty
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Als de bonus van 55 miljard dollar aan Elon Musk wordt geweigerd, dan zou de CEO van Tesla zomaar kunnen opstappen, waarschuwt een brief aan de aandeelhouders die is ondertekend door Robyn Denholm, een lid van de raad van bestuur van Tesla. “Dit gaat duidelijk niet om het geld”, probeert ze aandeelhouders te overtuigen.

Op 13 juni beslissen de aandeelhouders van Tesla een tweede keer over een cheque van 55 miljard dollar voor topman Elon Musk. Eerder had een rechter uit de Amerikaanse staat Delaware de goedkeuring van de bonus tegengehouden, nadat een ontevreden aandeelhouder een procedure had opgestart. De rechter oordeelde dat Musk te veel druk had uitgeoefend op de raad van bestuur om hem de bonus toe te kennen. Aandeelhouders hadden ingestemd met de beloning aan Musk, maar die beslissing werd dus tenietgedaan en er moest een tweede stemming plaatsvinden.

Tesla’s bestuurslid Robyn Denholm roept de aandeelhouders nu op om bij de tweede stemming opnieuw voor de uitbetaling te stemmen. Dat lezen we in een brief die is ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

“Dit gaat duidelijk niet om het geld”, poneert Denholm in de brief. “We weten dat Elon een van de rijkste mensen op deze planeet is, en dat zou zo blijven, zelfs als we afzien van onze verbintenis die we in 2018 hebben gesloten.” Daarmee verwijst ze naar de context van de bonus. Die is een onderdeel van een performance award bestemd voor Musk, voor de goede resultaten die Tesla in 2018 behaalde. “Elon is geen typische bestuurder, en Tesla is geen typisch bedrijf. Dus de typische manier waarop bedrijven sleutelbestuurders belonen, zal geen resultaten opleveren voor Tesla. Iemand zoals Elon motiveren vereist iets anders.”

‘Musk kan opstappen’

Later suggereert ze dat Musk zou kunnen vertrekken naar “andere plaatsen” zonder de juiste motivatie. “Wat we in 2018 erkenden en vandaag nog steeds erkennen, is dat één ding dat Elon zeker niet heeft, onbeperkte tijd is”, zegt Denholm. “Evenmin heeft hij een tekort aan ideeën en andere plaatsen waar hij een ongelooflijk verschil kan maken in de wereld. We willen dat die ideeën, die energie en die tijd naar Tesla gaan, ten voordele van jullie, onze eigenaars. Maar dat vereist wederzijds respect.”

Het bestuurslid verwijst naar de andere bedrijven waarin Elon Musk actief is. Hij is onder meer de eigenaar van het ruimtebedrijf SpaceX, het socialemediabedrijf X, het infrastructuur- en tunnelbouwbedrijf The Boring Company, het AI-bedrijf xAI en het neurotechnologiebedrijf Neuralink. Aandeelhouders geven Musk wel vaker kritiek wegens de vele verschillende projecten die zijn aandacht opeisen.

Bonus binnen handbereik

“We hebben allemaal een belofte gedaan aan Elon”, schrijft Denholm. “Elon is zijn belofte nagekomen en heeft een enorme waarde gecreëerd voor onze aandeelhouders. Onze belofte aan Elon nakomen toont aan dat we zijn visie voor Tesla ondersteunen en zijn buitengewone prestaties erkennen – dat zal hem motiveren om waarde te blijven creëren voor aandeelhouders.”

Het lijkt erop dat Musk zich geen grote zorgen hoeft te maken over de uitslag van de stemming, want de eerste resultaten wijzen erop dat zijn beloning opnieuw zal worden goedgekeurd. Een rapport van het handelsplatform eToro van vorige maand toonde aan dat ongeveer 25 procent van Tesla’s aandeelhouders al heeft gestemd. Van hen was meer dan 80 procent vóór het pakket van Musk.

In een eerder artikel schreven we al dat aan de beloning van Musk ook een kostenplaatje hangt voor aandeelhouders van Tesla. De miljardair wordt namelijk uitbetaald in aandelenopties van zijn autobedrijf. Maar om zo’n pakket te kunnen overhandigen, moet Tesla nieuwe aandelen uitgeven, waardoor het belang van bestaande aandeelhouders verwatert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content