Distributiecentrum van siertelers
In de Gentse Haven plant Sierteelt Platvorm Vlaanderen (SPV) een logistiek centrum voor de distributie en overslag van Vlaamse sierteeltproducten.
Vlaamse sierteeltproducten – zoals azalea’s en begonia’s – hebben wereldwijd een ambachtelijke reputatie: van goede kwaliteit, weinig in aantal en relatief duurder. Maar dit imago dreigt helemaal verloren te gaan op de internationale markt, omdat de verkoop via de Nederlandse veilingen verloopt. Onze bloemen dragen verkeerdelijk de stempel van flowers from Holland.
Om verkoop en distributie in eigen land te houden, plant Sierteelt Platform Vlaanderen (SPV) de aanleg van een logistiek centrum in de haven van Gent: Logiflor. Als locatie heeft het stadsbestuur een terrein van 25 hectare op de Kennedylaan aangeboden. Ten laatste juni 2000 start de bouw van Logiflor. Jan Deman, algemeen directeur van SPV: “Met het belangrijkste teeltgebied – waaronder Zaffelare en Lochristi – in onze achtertuin, is de ligging van Logiflor ideaal. Mede aangezien in 2002 ook de nieuwe tunnel onder de Westerschelde klaar zal zijn. Alle transport uit Frankrijk, Italië en Spanje zal voor onze deur passeren.”
Zelf drijft SPV geen handel. Deman: “Wij bieden enkel de faciliteiten. Geïnteresseerde handelaars, transporteurs, toeleveranciers of anderen kunnen op het terrein een standplaats huren of zelf een eigen dienstverlening uitbouwen. Dit zal gebeuren via concessies. Het concept laat interessante synergieën toe. Maar het is niet aan ons om dat nu al te bepalen. SPV zal zoveel mogelijk uitbesteden, zodat onze beheerskost beperkt en de huurprijzen aantrekkelijk blijven.”
Vandaag brengt de kweker zijn bloemen en planten, die hij niet verkoopt via rechtstreeks contact, naar de Nederlandse veilingen. Hij is er zeker van dat hij zijn producten daar verkoopt, alleen weet hij niet voor welke prijs. SPV wil het rechtstreeks contact tussen telers en verkopers stimuleren. “Het rechtstreeks verkoopkanaal groeit immers aan belang”, zegt Deman. Daarom stelt SPV een elektronisch vraag- en aanbod systeem ter beschikking. In Logiflor zullen de gebruikers dit systeem consulteren om het Vlaamse aanbod in de sierteelt te bekijken.
“De geconcentreerde aan- en afvoer naar en van één centraal punt realiseert een enorme transportbesparing. Wat de teler in Gent niet kwijtraakt, vertrekt op één gemeenschappelijk transport richting Nederlandse veilingen. Minder files, minder milieuvervuiling en een aanzienlijke verlaging van de kosten”, aldus Deman.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier