Distributie speelt opnieuw mee op politiek forum

De voorzitterswissel heeft voor een nieuw elan gezorgd bij Fedis, de Belgische federatie van de distributieondernemingen. Met onder andere het ‘Witboek voor de Administratieve Vereenvoudiging’ en het ‘Memorandum voor de Gemeenteraadsverkiezingen’ weegt de distributiefederatie opnieuw op de besluitvorming.

Voor de distributiesector op zich was 2005 heel moeilijk, maar de beroepsfederatie heeft wel een mooi jaar achter de rug,” blikt Fedisvoorzitter Arthur Goethals tevreden terug. Toen de Delhaizetopman één jaar geleden aan zijn driejarige ambtstermijn begon, stelde hij meteen duidelijke prioriteiten – met de administratieve vereenvoudiging nadrukkelijk op nummer één. Nauwelijks enkele maanden na zijn aantreden kon Arthur Goethals al een Witboek voor de Administratieve Vereenvoudiging presenteren. Dat stelde onder andere voor om het aantal vergunningen dat nodig is voor het opstarten van een zaak te verminderen van 49 tot 21. Daarnaast verscheen een Memorandum voor de Gemeenteraadsverkiezingen, dat pleit om de schepen van Middenstand te vervangen door een volwaardige schepen van Handel, die ook zijn woordje mag meepraten over milieu en ruimtelijke ordening.

Fedis uitbouwen tot een kennis- en expertisecentrum was een ander doel van Arthur Goethals. Door een actieve communicatiepolitiek – alleen al de eerste maanden van 2006 stuurde de federatie een dertigtal persberichten uit – heeft Fedis opnieuw een stem gekregen in de politieke besluitvorming. Of het nu ging over goedkoop consumentenkrediet, de Chinese dumping van schoenen of het overheidsinitiatief internet voor iedereen, telkens waren gedelegeerd bestuurder Baudouin Velge en communicatieverantwoordelijke Paskal Deboosere er als de kippen bij om het standpunt van Fedis kenbaar te maken. Ook de halfjaarlijkse conjunctuurbarometer van de distributiesector krijgt steeds meer media-aandacht. “Die standpunten moeten natuurlijk grondig onderbouwd zijn en we hebben dan ook een aantal belangrijke aanwervingen gedaan in onze organisatie,” aldus Arthur Goethals.

Minder gelukkig was de geboren Bruggeling met het sociale klimaat van het voorbije jaar. “Bij algemene onrust is de distributiesector jammer genoeg een gemakkelijke prooi. Zelfs in de belangrijke maand december hebben sommige winkels moeten sluiten, wat niet alleen heeft geleid tot economische schade, dergelijke calamiteiten doen ook het imago van de sector geen goed,” betreurt Arthur Goethals de vakbondsacties tegen het Generatiepact, waarvan vooral de distributiesector het slachtoffer was.

Wat ook nog niet helemaal is gelukt, is de regionalisering van Fedis. Met Voka-VEV is er intussen een samenwerkingsakkoord gesloten, maar aan Waalse en Brusselse kant verloopt dat iets moeilijker. Toch is Arthur Goethals – die elke woensdag het petje van Fedisvoorzitter opzet – er gerust in dat het binnenkort wel zal lukken. Hij is dan ook een positief ingesteld iemand die niet gauw de moed laat zakken. Zo zag hij recentelijk basketbalclub Oostende naast de beker grijpen, maar hij is ervan overtuigd dat zijn favoriete ploeg dat nog zal goedmaken door later deze maand de landstitel te pakken.

D.V.T.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content