Digitale facturen

© GET

Het jonge bedrijf Digiteal laat zijn klanten hun facturen elektronisch betalen met de smartphone. Het werkt een beetje als Zoomit, met dat verschil dat Digiteal niet afhangt van een bank.

Digiteal is in november opgericht en wil bedrijven helpen hun papierberg te verminderen en te voorkomen dat ondernemingen nog facturen kwijtraken of vergeten te betalen. Het doet dat op twee manieren. Ten eerste met een app waarmee organisaties hun betalingen bijna onmiddellijk kunnen regelen. Daarnaast met een digitaal platform om facturen te beheren. “Sinds 2011 stellen we wel een vermindering van het gebruik van papier voor facturen vast, maar op Europese schaal worden er toch nog altijd 28 miljard op papier verstuurd”, zegt Cédric Nève, de CEO van Digiteal.

Hoe werkt het? Met de app van Digiteal kunt u een QR-code lezen die is aangebracht op een factuur van papier. “Alle gegevens zijn op voorhand geregistreerd, de gebruiker hoeft enkel nog de betaling goed te keuren door een pincode in te geven”, zegt Nève. Die gebruiker wordt er dan in één moeite toe aangezet het papier achterwege te laten en zijn facturatie in het vervolg direct op het digitale platform te beheren. Daar zegt Digiteal het verschil te maken met diensten als Zoomit. “Wij hangen niet van een bank af en hebben onze eigen interface. Daardoor is het mogelijk de betalingen beter te volgen en de facturen te archiveren. Onze dienst is beschikbaar voor heel Europa.”

Het verdienmodel van de start-up berust op een percentage per factuur. De verzender van de factuur betaalt 30 cent per stuk. Digiteal zit nog in volle opstartfase. Een tiental bedrijven gebruikt de dienst al, maar de start-up hoopt snel grote klanten aan de haak te slaan. Het heeft een aantal intentieverklaringen op zak van organisaties die duizenden facturen per jaar versturen, onder meer van AG Insurance. Digiteal streeft vanaf volgend jaar naar een contante groei van 50.000 bijkomende facturen per maand. “Dat is het meest voorzichtige scenario”, zegt Cédric Nève. In ons meest optimistische plan gaan we uit van een maandelijkse groei die tien keer groter is.”

28 miljard

facturen per jaar worden in Europa nog altijd op papier verstuurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content