DICHT BIJEEN IS DUURZAAM
Het Gentse Compaan startte samen met het maatwerkbedrijf Labeur het innovatieproject B-and-BEE. Dat leidde tot de ontwikkeling van transporteerbare, makkelijk monteerbare en modulaire slaapplaatsen in de vorm van een honingraat.
Compaan en Labeur zijn twee sociale werkplaatsen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Labeur is gespecialiseerd in duurzame en maatschappelijk verantwoorde bouwactiviteiten. Denk aan pleisteren met natuurgips, schilderen met natuurverf, ecologisch isoleren van daken en bouwen van constructies. Labeur haalde vorig jaar een omzet van bijna een miljoen euro, en fietste naar een bedrijfsresultaat van circa 55.000 euro. Er werken dertig mensen.
Vorig jaar sloegen beide verenigingen de handen in elkaar voor de ontwikkeling van het project B-and-BEE. Het is een mobiel, modulair en stapelbaar slaapcellensysteem dat moet zorgen voor een unieke totaalervaring op festivals, feesten, evenementen, of wedstrijden.
De eerste prototypes werden afgelopen zomer met succes uitgetest tijdens de Gentse Feesten. De eigenlijke productie gaat van start in november, zodat het honingraathotel tijdig klaar is voor het begin van het festivalseizoen van volgend jaar.
Met 52 op een are
“B-and-BEE onderscheidt zich van andere tijdelijke overnachtingsaccommodaties door de hoge belevingswaarde”, zegt Barbara Vanthorre, operationeel manager van Compaan. “Slapen in een cocon op de vierde verdieping en van daaruit zicht hebben op het podium wordt door festivalgangers bijzonder gewaardeerd. Bovendien is dit systeem door de stapelmogelijkheden veel duurzamer dan de klassieke tenten. Ter vergelijking: B-and-BEE legt 52 mensen comfortabel te slapen op één are, terwijl je op eenzelfde oppervlakte slechts 27 normale tenten kan zetten. Bovendien laten kampeerders niet langer wegwerptenten en matrassen achter op de festivalweide, waardoor de afvalberg gevoelig afneemt.”
Het achterliggende maatschappelijke doel van B-and-BEE is tewerkstelling voor ongeschoolde mensen te creëren. Samen met een industriële partner en enkele financiers zal binnenkort een nv opgericht worden die het honingraathotel zal uitbaten. “De slaapcocons worden deels geproduceerd in onze sociale werkplaats”, zegt Ron Hermans, directeur van Labeur. “Daarbij wordt in de mate van het mogelijke gebruikgemaakt van recyclagemateriaal.”
“In alle aspecten van de bedrijfsvoering is duurzaamheid de rode draad”, vult Barbara Vanthorre aan. “De ontbijten die we in ons hotel serveren zijn bijvoorbeeld ‘korteketenproducten’, waarvan een groot deel geproduceerd wordt in onze eigen stadsboerderij. Voor de vervaardiging van het beddengoed en de schoonmaak van de slaapplaatsen wordt eveneens een beroep gedaan op sociale werkplaatsen. Zo creëren we in een nichemarkt werk voor een doelgroep van ongeschoolde mensen die minstens vijf jaar werkloos zijn.”
ROEL VAN ESPEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier