‘Dicht bij jezelf blijven’
De publieke omroep VRT is een bedrijf in transitie. Dat komt door bijkomende besparingen en de politiek die nieuwe klemtonen legt voor de volgende beheersovereenkomst, die begin volgend jaar klaar moet zijn. De turbulentie zorgde ervoor dat Geert Dewaele zijn functie bij de televisie — hoofdredacteur Iedereen Beroemd — inruilde voor die van aanbodcoördinator Radio1. Ook de routines van zijn mentor Olivier Onghena-‘t Hooft werden verstoord. Na enkele jaren als CEO te hebben gewerkt, geeft hij als oprichter van het Global Inspiration & Noble Purpose Institute advies aan leiders over hoe ze zichzelf en hun organisatie kunnen vormgeven vanuit een nobel doel. Door de snelle groei is hij de helft van de maand buitenshuis.
Dat hun levens danig overhoop lagen, gaf hun gesprekken een filosofische inslag. Met tien jaar leiderschapservaring had late dertiger Dewaele weinig concrete adviezen nodig. Ze praatten vooral over hun zoektocht naar een nieuw evenwicht in werk en privé. “Ik wil dingen veranderen, maar soms loop ik mezelf voorbij”, zegt Geert Dewaele. “Olivier wees me er op dat ik naar mezelf moest luisteren en trouw moest blijven aan mezelf. Dat betekent meer zin geven aan wat je doet door je af te vragen waarom je iets doet. Mijn werk enkel doen voor het geld of de naam en de faam, is mijn ding niet. Door dicht bij mezelf te blijven, kon ik de emoties die gepaard gingen met de overstap van televisie naar radio achter me laten en begon ik te zien dat ik bij de VRT ook nog andere dingen kan doen. Misschien had ik een meer impulsieve beslissing genomen zonder de gesprekken met Olivier.”
Dat nieuwe evenwicht tussen Geert Dewaeles ingetoomde ambitie en een nieuwe functie in een veranderend bedrijf, is volgens Olivier Onghena de kern van hun gesprekken. Daarbij verkettert Olivier Onghena, vicevoorzitter van Lead-In en oprichter van Young Leaders, Inspiring Mentors, de term ‘worklifebalance’. “Daar geloof ik niet in. Het komt erop aan als mens in balans te zijn. Ik heb Geert verschillende keren gevraagd hoe gelukkig hij is. Geluk heeft volgens mij te maken met de mate waarin je al dan niet een bijdrage kunt leveren aan waar je organisatie voor staat, vanuit de persoon die je bent.” Het maakte dat beiden veel nadachten over wat Olivier Onghena de power of decision noemt. “Niemand kan je dwingen iets te doen. Aan het einde van de dag neem je zelf de beslissing, zelfs al zet iemand je enorm onder druk. Net daarom is het zo belangrijk om dicht tot jezelf te komen. Jezelf kennen is, zoals de Grieken al zeiden, de beste manier om een betere leider te worden.”
Brusselaar Olivier Onghena leert zichzelf beter kennen door inspiratie te zoeken in de natuur, ontmoetingen met anderen en muziek. “Vooral barokmuziek. Ik krijg enorm veel stimuli. Daardoor moet ik heel veel tot mijn essentie komen. Muziek helpt me daarbij.”
Te veel balans is ook niet goed. Geert Dewaele ziet zich als iemand die zijn medewerkers regelmatig uit hun evenwicht haalt om hen beter te maken. Hij vergelijkt drie leiderschapsstijlen aan de hand van drie types leerkrachten. “De directieve leerkracht zegt ‘zo is het’. De ‘vriend onder de vrienden’ wil bij wijze van spreken vrijdagavond mee op café. De wat tegendraadse leerkrachten maakten het me soms moeilijk, maar aan hen denk ik wel vaak terug. Ik hoop dat ik ook zo ben. Ik weet dat mensen aan wie ik leiding geef soms denken ‘wat een moeilijke kerel’, maar wanneer ze er later op terugkijken vinden ze hopelijk dat ik hen ook iets heb bijgebracht, door hen uit hun comfortzone en routine te halen.”
Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Elke week verklapt een van de 15 duo’s wat ze hebben geleerd.
Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.
Benny Debruyne, fotogra?e Debby Termonia
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier