DHL start procedure voor collectief ontslag
Op zaterdag 23 oktober raakte bekend dat het koeriersbedrijf DHL al op woensdagavond 20 oktober de procedure voor collectief ontslag had ingeleid. De maatregel is bizar, want de geplande ontslagen zijn pas voor 2008 gepland en werden pas op zondag 24 oktober aan het personeel meegedeeld.
Op woensdag 20 oktober werd er trouwens nog druk onderhandeld tussen de federale regering en het koeriersbedrijf. De inzet bleef het gebruik van de lawaaierige MD-11-toestellen. Alle regeringen stonden op één lijn en verlangden meer engagementen van DHL. Het onvermurwbare koeriersbedrijf hield evenwel voet bij stuk, eiste veertien nachtelijke overtochten en kon de lawaaierige vloot niet meteen vervangen.
De onderhandelingen raakten danig verzuurd dat het wachten was op de mededeling van een van beide partijen dat er geen akkoord meer mogelijk was. DHL zette die stap op donderdag 21 oktober.
Tijdens een personeelsvergadering deelde de directie aan haar koeriers mee dat er tegen 2008 misschien 1700 banen zullen verdwijnen door het wegvallen van de expansiemogelijkheden. Mogelijk vallen er dubbel zoveel ontslagen bij de omliggende bedrijven.
De luchthavens van Leipzig en Vatry komen nu meer en meer in beeld als mogelijke Europese hub voor DHL. In Zaventem brak, toen het nieuws bekend raakte, een spontane staking uit.
Vlaams minister-president Yves Leterme ( CD&V) bleef niet bij de pakken zitten en zocht al alternatieven voor de vrijgekomen ruimte op de luchthaven, nog voordat DHL zijn antwoord had geformuleerd. Hij gaf op woensdag 20 oktober aan zijn diensten de opdracht om naar andere werkgelegenheidsformules te zoeken in de buurt van de luchthaven.
Na het hechte front dat de regeringen vormden naar aanleiding van het ultieme voorstel aan DHL, werden de verwijten bitser na afloop van de affaire. De federale regeringsleider Guy Verhofstadt ( VLD) verweet de deelstaatregeringen en de federale oppositie een weinig constructieve houding.
(Brussels minister-president Charles Picqué (PS) over de communautaire eisen van de Vlamingen, in Knack)
Veel Vlamingen, verontrust door hun sociale en economische situatie, kiezen voor de vlucht vooruit en lijken te geloven dat communautair gesleutel al hun problemen uit de wereld zal helpen. Maar ik zie voornamelijk grote verwarring en onzekerheid in Vlaanderen, zeker bij de politici, die doodsbang zijn voor het Vlaams Blok.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier