DEUTSCHE TELEKOM KANDIDAAT-OVERNEMER

“De werknemers van Belgacom kunnen best beginnen hun kennis van het Duits op te poetsen”, zegt een goedgeplaatste waarnemer. Als mogelijke kandidaat-overnemer valt de naam Deutsche Telekom bijzonder veel. Topman Ron Sommer mag de jongste maanden dan al ernstig onder vuur liggen (zie Trends, 16 november 2000, blz. 162), met zijn 35,5 miljard euro omzet (1432 miljard frank) is het Duitse bedrijf naar eigen zeggen Europa’s grootste telecombedrijf. De focus voor expansie ligt momenteel op Oost-Europa, maar het valt te betwijfelen of de Duitsers de lekkere kers die de Europese hoofdstad Brussel is, willen laten liggen.

De reorganisatie die John Goossens met het Best-programma wil doorvoeren bij het Belgische telecombedrijf, is een afspiegeling van de structuur die het Duitse bedrijf al een tijdje geleden heeft ingevoerd. In plaats van naar type klanten ( corporate, residential) worden de bedrijfseenheden opgebouwd rond vier pijlers: mobiele telecommunicatie, internetdiensten, data- en systeemoplossingen, en netwerktoegang (analoge lijnen, ADSL, ISDN).

In elk van die vier diensten behoort Deutsche Telekom tot de Europese top. Het heeft bijna 31 miljoen klanten in mobilofonie. Als systeemoplosser is het de nummer twee in Europa, na IBM. Het bedrijf heeft 7 miljoen internetabonnees, waarmee T-Online na het Amerikaanse AOL de grootste speler is in Europa. Met ruim 50 miljoen klanten in vaste telefonie, en 16 miljoen verkochte ISDN- en ADSL-aansluitingen ten slotte is het veruit de grootste aanbieder van netwerktoegang.

Wereldwijd stelt de groep 207.000 mensen tewerk, waarvan 130.000 bij Deutsche Telekom zelf. De omzet over de eerste negen maanden kwam uit op 29,3 miljard euro, 14,5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst explodeerde, vooral door verschillende verkopen van 1,3 naar 8,4 miljard euro, een stijging van 546%.

Deutsche Telekom voert naar verluidt ook onderhandelingen voor de overname van het 41,6% belang van SBC in Tele Danmark. De Deense telecomonderneming bezit 33% in ADSB, het consortium dat tot nader order 49,9% van Belgacom controleert.

Woordvoerder Hans Ehnert van Deutsche Telekom wil niet kwijt of Belgacom in het expansieplaatje zou passen. Het zou in elk geval een testcase worden voor de Europese Commissie, vindt Tony Lavender van het Britse marktonderzoeksbureau Ovum. “Hoeveel controle zullen ze een nationale operator laten nemen in Europa? British Telecom bijvoorbeeld koopt zich nooit in bij de marktleider, steeds bij de second carrier.”

Lavender heft een waarschuwende vinger. Deutsche Telekom slaagde er nog niet in een buitenlandse overname in de praktijk te laten werken. Zo was er het mislukte overnamebod op Telecom Italia, dat meteen de doodsteek betekende voor GlobalOne, het voormalige samenwerkingsverband met France Télécom en Sprint. “De Duitsers willen controle in elke deal die ze aangaan. Daarop springen veel akkoorden af.”

Veel hangt dus af van de houding van Southwestern Bell Communications (SBC), de opvolger van Ameritech als Belgacom-aandeelhouder. Ameritech kocht in 1995 35% in ADSB. Door de participatie in Tele Danmark controleerde het rechtstreeks en onrechtstreeks 24% van Belgacom. Twee jaar later lijkt SBC zich vooral te willen richten op Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Canada.

Hoewel woordvoerster Saralee Boteler beklemtoont dat “Europa een belangrijke markt blijft”, schreef de Amerikaanse krant USA Today in september al dat er gesprekken aan de gang waren om de belangen in zowel Tele Danmark als Belgacom af te bouwen. Het bericht werd niet bevestigd, maar evenmin ontkend.

Bruno Leijnse – Luc Huysmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content