Destiny plant meer overnames

DAAN DE WEVER "De grote operatoren verwaarlozen het middensegment. Dat gat vullen we in." © Dieter Telemans

De Diegemse operator Destiny is aan een groeispurt bezig. De overname van het Nederlandse Motto, dat een zelfbedieningsplatform voor clouddiensten heeft ontwikkeld, opent de weg naar verdere internationalisering.

De cloudoperator Destiny blijft de honneurs aan elkaar rijgen. Eerder deze maand kreeg het de Deloitte 2018 Technology Fast 50 Award voor ‘Meest Duurzame Groei’. CEO Daan De Wever ziet de geconsolideerde omzet van de groep bijna verdubbelen tot 42 miljoen euro op jaarbasis, met een knappe courante bedrijfskasstroom (ebitda) van 8 miljoen.

Tien jaar geleden brak Destiny door met de goedkope overname van activa van de internetserviceprovider e-Leven. Daardoor kreeg het enkele tientallen toegangspunten tot het netwerk van Proximus in handen en kon het eigen elektronica installeren op Proximus-koperdraad. Met die snellere verbindingen kon Destiny zich differentiëren.

Flexibel

De operator heeft met ongeveer 140 werknemers in België en Nederland een omvattend aanbod van cloud, unified communications, mobiele en vaste diensten, vast-mobiele integratie en cyberbeveiliging. Noem Destiny gerust een kleine, flexibeler versie van de drie grote operatoren. “Zijn netwerk is even goed en het levert snel op. Voor een retailer is dat belangrijk”, zegt Jan Van de Wege van de Antwerpse integrator ITxx, een reseller van Destiny.

Het Nederlandse Mentha Capital stapte in 2016 in het kapitaal en zette een oorlogskas van 10 miljoen opzij. Destiny heeft meer dan 4500 bedrijven als klant, waaronder Interparking, Ecover, ZEB, Actief Interim, Woestijnvis, McDonald’s, Belga, Katoen Natie, Connections, Standaard Boekhandel en SD Worx. “De grote operatoren verwaarlozen het middensegment. Dat gat vullen we in”, zegt De Wever.

Hij droomt ervan de grootste virtuele operator van Europa te worden. Cloudtechnologie helpt. “Wil je internationaal gaan, dan is het utopisch in een ander land nog eens een fysieke operator te bouwen. Dat kost handenvol geld. Wat telt is slimme partnerships sluiten en slimme technologie samenbrengen.”

Automatiseren van oplevering

De overname door Destiny van het Nederlands-Limburgse Motto Communications in maart doet precies dat. Het FLUX-zelfbedieningsplatform van Motto laat doorverkopers toe vaste en mobiele cloudcommunicatie gemakkelijk te configureren en automatisch te leveren aan hun klanten. Die hebben geen eigen telefooncentrale meer, maar delen een communicatietoepassing in een datacenter. De doorverkopers kunnen op de onderliggende diensten – systemen van Mitel, Tele2 en anderen – hun eigen prijszetting en look-and-feel plakken. In Nederland dikt de verkoop via FLUX dagelijks aan, verzekert De Wever. In België moet de uitrol nog gebeuren. De Destiny-reseller ESC uit Nazareth verwacht er veel van. “De automatisering zal ons toelaten cloud-telecomoplossingen in eigen beheer te nemen. We zullen onze klanten van a tot z kunnen ondersteunen”, zegt marketingspecialist Stefan De Cuyper.

Destiny plant meer overnames

Voor Destiny opent FLUX de poort naar een vlotte internationalisering. “Als we morgen naar Duitsland willen, moeten we enkel een koppeling opzetten met een operator die ons verbindingen kan leveren en ervoor zorgen dat we nummerblokken en toegang tot noodoproepen hebben. Voor alle andere gestandaardiseerde diensten kunnen we een partnerkanaal toegang geven tot ons platform. Dat is de weg naar snelle groei”, zegt De Wever.

Lagere kapitaalbehoefte

Een groei zonder veel kapitaal. “Het is de enige manier om controle te houden. Ik ben 38. Mijn team zit in die leeftijdscategorie. Wij zouden het zonde vinden onze kar aan een partij te hangen die haar verhaal al heeft geschreven”, vertelt De Wever.

De trend naar thuis- en mobiel werken en de smartphonegekke generatie Y ondersteunt de vraag naar cloudcommunicatie. De grote operatoren faseren de klassieke ISDN-bedrijfstelefonie uit. Ook dat helpt. De marktonderzoeker Cavell Group voorspelt een verdrievoudiging van het aantal Europese gebruikers van communicatie in de cloud in de komende vijf jaar, tot 30 miljoen. Nederland is met 38 procent penetratie veruit de koploper, maar Cavell ziet een inhaalbeweging in België, Duitsland en Oostenrijk. Dat Microsoft met Skype for Business en Teams sterk oprukt, hoeft geen hinderpaal te zijn, vindt De Wever. “Voor Microsoft kan het waardevol zijn dat klanten zich via ons platform abonneren. Wij zullen Microsoft ook bundelen met andere producten.”

Nog meer acquisities

Consolidatie is aan de orde. Verschillende klanten of resellers van Destiny zijn overgenomen. Nextel door Telenet, INCA Digital/Systemat door SPIE Belgium en Fonitel door het Hasseltse BKM, dat ook al het cloudtelefoniebedrijf VoXX overnam. Dat betekent niet noodzakelijk omzetverlies voor Destiny, sust De Wever. “We doen nu business met BKM en niet meer rechtstreeks met Fonitel”, zegt hij.

Destiny en Mentha Capital hongeren ondertussen naar meer. “We bekijken vervolgacquisities. Hopelijk kunnen we er daarvan op korte termijn een aantal realiseren”, zegt Dirk Vriend, die vanuit Mentha Capital bestuurder is bij de holding MC Connect One, die de Destiny-bedrijven overkoepelt. “We zijn bezig in Nederland. Dat zal net niet rond zijn voor het einde van het jaar. Duitsland of Frankrijk wordt de volgende stap, hopelijk binnen twee jaar”, zegt De Wever.

Maar hij wil voorzichtig blijven. “Je ziet de belachelijkste waarderingen tegenwoordig, niet alleen in onze sector.” Hij wil acquisities waarbij het management gelooft in de groei van het Destiny-platform en mee een stuk van het risico neemt. De Wever: “Ik wil gerust iets meer betalen, maar geen zotte multiples (veelvouden van de winst, nvdr). Mensen moeten geloven in onze groei. Ook herinvesteerders moeten nog een rendement kunnen halen.”

Voorzichtig parcours

– 2008: overname van ruim 30 toegangspunten tot het netwerk van Proximus.

– 2009: Instap van Paul De Fraeye, BAN Vlaanderen, ARK-Angels Fund, ING Activator Fund en Sherpa Invest. De telecomondernemer Marc Destrée wordt CEO.

– 2015: Marc Destrée (67) overlijdt. Daan De Wever wordt algemeen directeur.

– 2016: Mentha Capital lost de durfkapitaalverschaffers af met een aandeel van zo’n 56 procent. De broers De Wever houden een kleine 30 procent.

Groei via acquisities

Met Mentha Capital als geldschieter deed Destiny vier overnames. De acquisitie van Ergatel eind 2016, met 500 klanten, gaf een présence in het Franstalige landsgedeelte. De aankoop van Meritel was leergeld. “Heel veel moeilijkheden”, geeft De Wever toe. “Uiteindelijk was het wel een goede deal. We hebben veel klanten kunnen houden.”

Met IT101, eind 2017, breidde Destiny zijn aanbod uit met winstgevende diensten voor de beveiliging van web, mail en apparatuur bij 150.000 gebruikers. De eigenaars kregen volgens het Staatsblad een deel van de overnameprijs van 8,7 miljoen betaald in aandelen van de Destiny-groep. Oprichter Christophe Reynaert blijft het bedrijf leiden. Nog eens 6 miljoen van de overnameprijs kreeg de groep geleend van het overgenomen bedrijf.

De overname van Motto vergde meer kapitaal, maar ook daar converteerde het management een deel van de overnameprijs in aandelen van de groep. “Wij waren al 2,5 jaar in gesprek”, zegt De Wever. “Er werken nu twintig ontwikkelaars op FLUX”, zegt De Wever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content