DERDE GENERATIE
Minister voor Telecommunicatie Rik Daems (VLD) vergaderde afgelopen dinsdag om zijn opties voor de licenties van de “derde generatie” (3G) mobilofonie te finaliseren. Een ingewikkelde geschiedenis, vindt Jo Cornu in het hoofdkantoor van Alcatel in Parijs.
Tot nog toe deed gsm niets moeilijkers dan het introduceren van 1800 Mhz. Maar nu gaat het snel. Het Wireless Access Protocol(WAP) – data via lage snelheden – is beschikbaar. Eind dit jaar komt de GPRS-technologie op de markt, die tot 120 kilobit per seconde geeft, ongeveer zoals ISDN. Daarna volgt Edge-technologie, die maximaal 384 kbps haalt. En dan de derde generatie ‘breedband’-mobilofonie, met snelheden van 384 kbps tot 2 mbps.
Het probleem zit in Japan waar het spectrum voor de huidige mobilofoniestandaard vol raakt. Japan wil daarom nog dit jaar naar de derde generatie. Europa was eerst met gsm. Aziatische producenten hebben hun achterstand nooit goedgemaakt. “Wat de Europese gsm-fabrikanten nu vrezen, is dat het plaatje wordt omgedraaid als de Japanners de leiding nemen in derdegeneratieterminals en Europa twee jaar later komt,” zegt Jo Cornu.
“Daarom staan voornamelijk Nokia en Ericsson alle dagen bij de Europese Commissie aan de deur om te zeggen dat er onmiddellijk licenties voor de derde generatie moeten worden uitgegeven en dat we vooruit moeten.” Het schoentje knelt bij de operatoren. Edge vergt een nieuwe radio-interface, maar is voorts compatibel met de bestaande gsm-netwerken. Een 3G-netwerk vergt daarentegen drie tot zes keer meer basisstations voor dezelfde dekking. Jo Cornu: “Voor een operator die hogesnelheidsdata wil leveren, zal het businessplan er stukken beter uitzien met Edge.”
In de meeste landen krijgt elke bestaande operator een 3G-licentie, naast één of twee nieuwe. De vraag is dan of die 3G-licenties de Edge-technologie zullen uitsluiten. En wat een 3G-licentie voor een nieuwkomer waard is als hij geen Edge mag leveren en de bestaande operatoren wel. Want dat kunnen ze. “De gsm-operatoren hebben de commerciële vrijheid om zelf Edge te gaan exploiteren,” zegt adjunct-kabinetchef Els De Clercq op het kabinet.
En dan is er nog een probleempje. Voor Wap, GPRS, Edge en 3G is telkens een ander toestel nodig.
“Kan de markt zoveel veranderingen op drie jaar tijd absorberen?” vraagt Jo Cornu zich af.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier