Denk om het onderhoud

Een website bouwen is één ding, hem up-to-date houden is andere koek. Het Brugse Sisa Software biedt hulp.

T -Zine, de elektronische nieuwsbrief van Uitgeversbedrijf Tijd, besluit steevast met een “Net-Flop”. Het is één van de gemakkelijkste rubrieken voor de samenstellers, vermoeden we. Onhandige website-uitbaters worden er te kijk gezet en bij gebrek aan inspiratie is het een kleintje om op het Internet aankondigingen te vinden onder de hoofding “Nieuw !”, pardon New !, van gebeurtenissen die pakweg vorige zomer plaats hebben gehad (hopelijk). Reden : kranten verdwijnen, tijdschriften vergaan, maar een webbladzijde blijft altijd bestaan. Tot iemand haar weghaalt, of wijzigt, of de site sluit. Wat nogal eens niet gebeurt.

“De meeste mensen doen één keer een grote inspanning. Ze maken een website en dan hebben ze maandenlang geen tijd of middelen, of wat dan ook, om hem up-to-date te houden. Of ze zien het niet meer zitten om erin te sleutelen,” stelt Antony Slabinck, gedelegeerd bestuurder van het Brugse Sisa Software.

SIMPEL ALS WORD.

Sisa brengt sinds deze maand Web-Engine op de markt, een programma dat speciaal is gemaakt om het ontwerp en vooral het onderhoud van webstekken te vergemakkelijken.

Slabinck : “Ons doel is om het structureren en het bijwerken van websites zo eenvoudig te maken dat iedereen met kennis van, zeg, Microsoft Word, het kan doen. Het systeem is oorspronkelijk voor intern gebruik ontwikkeld. Bij ons zorgt de receptioniste voor de updates van onze site.”

Sisa Software claimt, behalve de eenvoud in gebruik, nog twee andere voordelen voor zijn Web-Engine boven andere stekscheppers. Zo is Web-Engine door zijn concept zeer geschikt voor het beheer van meertalige sites. “De taal is een probleem waarmee elke kmo in België direct wordt geconfronteerd,” zegt Slabinck. “Doe je je site in het Engels, dan hebben sommige oudere werknemers van je klanten een probleem. Maak je je site in het Nederlands, worden een aantal Waalse klanten verschrikkelijk kwaad. In het Frans, krijg je de Nederlandstaligen tegen. Doe je het niet in het Engels, dan mis je de rest van de wereld als potentiële klant.”

Sisa’s Web-Engine beperkt het aantal site-elementen dat u moet aanpassen, als u in verschillende talen publiceert, door standaardelementen van de pagina’s vooraf vast te leggen. Daardoor krijgt de webstek een consistente organisatie, uitzicht en gebruikswijze, ongeacht de taal. “Uw structuur, uw database-definities, uw backbuttons ( nvdr om terug te keren naar de vorige bladzijde of het hoofdmenu) en dergelijke meer… Dat wordt in één keer beheerd, over alle talen heen.” Wel is Web-Engine geen vertaalprogramma : u zal uw teksten voor elke versie moeten vertalen en telkens in de body, het middenstuk, van de bladzijden moeten invoeren. De site kan wel ook meteen in de verschillende technische uitvoeringen worden aangemaakt : enkel-tekst, zonder frames (dit wil zeggen zonder het scherm in vensters op te delen), met frames, full graphics

GOEDKOOP MET DATABASES.

Tweede kracht van Web-Engine ligt in de eenvoudige manier waarop het databases volgens de populaire DBF-standaard gebruikt door Foxpro en alle dBase-varianten on line kan brengen. Dankzij Web-Engine kan u deze databases via zogenaamde CGI-scripts ondervragen en updaten zonder de inzet van informatici en zonder de hoge vergoedingen te betalen die Internet-toegangsleveranciers normaal aanrekenen voor de inzet van gespecialiseerde database-servers. De Web-Engine-oplossing is “niet echt iets voor iemand die 10.000 of meer records op het Web wil zetten,” geeft Slabinck toe. “Maar heel geschikt voor wie adressen van zijn honderd werknemers of de referenties van zijn depots of distributeurs kenbaar wil maken.” Het valt hem trouwens op dat maar heel weinig bedrijven databases gebruiken in hun site, “terwijl een Internet-site maar echt nuttig wordt als je databases inschakelt.”

VOOR ALLE MEDIA.

Sisa Software, dat een zeilend en surfend werknemersbestand heeft en co-organisator is van de Nieuwpoortse Sisa Coast Race zeilwedstrijd, maakte Web-Engine op basis van zijn ontwikkelingen voor het beheer van infokiosken en cd-rompublicaties. Win-Kiosk bestuurt sinds 1993 info-zuilen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in het Brugse ‘t Hoegaarden Café ( Interbrew) of op beurzen ( Hallen van Kortrijk, Flanders Expo/Voedingssalon). Het pakket werkt met multimedia-bestanden volgens de AVI-, WAV- of MPEG-standaarden. Slabinck : “De bestandsstructuren tussen de drie toepassingen zijn identiek. U kan één keer de multimedia-inhoud aanmaken en hem dan zonder extra inspanning via de verschillende media verspreiden.”

Multimediatoepassingen maken tot nog toe slechts een gering deel uit van de omzet van Sisa Software, dat het vooral van financiële software moet hebben. Dat zal veranderen, meent Antony Slabinck. “We verwachten dat de omzet uit multimediasoftware dit jaar nog rond de 10 percent zal schommelen, maar in 1998 wordt het een serieuze hap.” Vooral grotere bedrijven beginnen sinds november spontaan te beslissen om multimediaprojecten op te zetten, is zijn ervaring. “Voordien waren er aanvragen, maar de projecten bleven in de schuif liggen : te duur, geen budget voor, de concurrentie die ook niets doet…” In 1998 zal er in elke sector wel een groot bedrijf zijn dat het Internet als een wapen in de concurrentiestrijd gebruikt. “De anderen zullen moeten volgen,” wedt hij.

BNL

Web-Engine is geschreven in MS Foxpro, draait onder Windows 95 of NT en vergt 16 MB geheugen. De 7 versies, van Lite tot Pro, kosten tussen 2450 en 210.000 frank zonder BTW. Een 30-dagen demo-versie kan u aanvragen op http://www.sisa.be.

ANTONY SLABINCK Zonder extra inspanning via verschillende media naar buiten komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content