Deloitte België boekt 4,4 procent omzetgroei, vooral dankzij Audit en Tax & Legal

Deloitte-kantoorgebouw in het Nederlandse Rotterdam | Foto: Getty
Alain Mouton

De professionele dienstverlener Deloitte België zag zijn omzet in het boekjaar 2024 stijgen naar 819,4 miljoen euro, een toename met 4,4 procent. De zogenaamde gereguleerde activiteiten, zoals Audit & Assurance, kenden de sterkste groei. CEO Rolf Driesen is optimistisch, maar waarschuwt ook voor de toekomst van de maakindustrie in ons land: “We zien groeipolen zoals ESG en artificiële intelligentie. Maar een toekomstperspectief voor onze industrie is ook een aandachtspunt.”

Een breed pakket aan diensten en een multidisciplinaire klantenportefeuille maakten dat Deloitte België in het boekjaar 2024 (van 1 juni 2023 tot 31 mei 2024) een omzetgroei van 4,4 procent boekte om uit te komen op 819,4 miljoen euro. De verschillen in de resultaten van de aparte activiteiten en sectoren vallen op. De gereguleerde activiteiten (Audit & Assurance, Accountancy en Tax & Legal) konden een sterkere groei voorleggen dan de activiteiten rond adviesverlening (Consulting, Financial Advisory en Risk Advisory).

“In een context van een vertraagde economische groei, een blijvende inflatiedruk, geopolitieke instabiliteit en een veeleisende omgeving wat betreft compliance en rapportering, is het logisch dat de gereguleerde activiteiten het beter doen dan de andere”, zegt Rolf Driesen, de CEO van Deloitte België. “Zelfs in onzekere tijden kan men niet om zaken als compliance heen. Wanneer het bij de klanten over toekomstige groei ging, werden enkele projecten dan weer on hold gezet. Men heeft op zeker gespeeld. Daarom had ik een jaar geleden direct getekend voor een groei van 4,4 procent. Globaal bedraagt de groei van Deloitte 3,1 procent; we doen in België dus beter.”

Marktaandeel gewonnen in Audit & Assurance

Meer in detail blijkt de poot Audit & Assurance de sterkste omzetgroei te kennen met 9 procent tot 76,5 miljoen euro. Driesen: “De compliance-activiteiten zijn blijven groeien. Daarnaast kennen we in de sector verplichte auditrotaties. Na negen jaar is een bedrijf verplicht een tender uit te schrijven, al moeten ze niet roteren van dienstverlener. De voorbije jaren won Deloitte hier opnieuw marktaandeel, met grote mandaten. Die tendens zal de volgende jaren doorzetten. Dat succes konden we boeken door in te zetten op de strenge kwaliteitsstandaarden, in combinatie met de uitrol van globale technologieplatformen, onder andere het verantwoordelijk en veilig gebruik van artificiële intelligentie (AI). Zo dragen we bij tot effectieve, kwaliteitsvolle audits. Het auditproces is in volle transformatie: met slimme technieken kunnen we beter op anomalieën screenen en dankzij big data kunnen we volledige populaties analyseren in plaats een beperkt aantal steekproeven. Ook de Assurance-afdeling is aan een opmars begonnen, aangezwengeld door de ESG-agenda.”

De poot Tax & Legal, die vooral werkt rond advies in fiscaal recht en vennootschapsrecht, groeide met 8 procent naar een omzet van 204 miljoen euro. Belastingdepartementen wordt steeds meer gevraagd strategische ondersteuning te geven aan de business, waardoor er minder tijd overblijft voor het louter operationele werk. Driesen: “Dat besteden ze dan ook meer en meer uit aan gespecialiseerde derden. Het helpt dat we technologie voorhanden hebben om daar een efficiënt antwoord op te bieden. We kregen ook meer vragen van klanten over hoe AI de belastingprocessen kan versterken en we ontwikkelden oplossingen, vaak in samenwerking met onze collega’s van Finance, Audit & Assurance en Consulting.”

‘Het is essentieel dat de ecosystemen en de maakindustrie in ons land beschermd en versterkt worden’

Rolf Driesen, CEO Deloitte België

Stabiele consultancy- en overnamemarkt

En andere groeiende tak is die van Accountancy (+5,5% tot 130,1 miljoen euro). Naast de traditionele boekhoudkundige, fiscale en juridische diensten zet Deloitte hier in op de ondersteuning van klanten bij het digitaliseren van hun financiële systemen, om zo sneller en beter inzicht te krijgen in de cijfers. “Ons outsourcingteam hielp klanten die op zoek waren naar tijdelijke financiële of hr-medewerkers, en via ons competence center boden we advies in accounting en belastingen aan onze internationale klanten”, legt Driesen uit. “Ten slotte hielpen onze regionale kantoren heel wat familiale ondernemingen en ondernemers.”

De bescheiden groei is terug te vinden in Consulting (+1,9%) en Risk Advisory (+1,2%). Driesen: “De resultaten van Financial Advisory bleven stabiel (28 miljoen euro omzet). De markt voor fusies en overnames werd gekenmerkt door minder en relatief kleinere transacties, het gevolg van onder andere hogere rentes.”

‘Vergeet jobs in diensten en logistiek en zelfs investeringen in onderzoek en ontwikkeling als er geen minimale kritische massa aan maakindustrie is’

Rolf Driesen, CEO Deloitte België

Ecosystemen versterken

CEO Rolf Driesen grijpt de bekendmaking van de resultaten aan om in de glazen bol te kijken. Hij is voorzichtig optimistisch: “We zien groeipolen zoals ESG, artificiële intelligentie en data.” Maar hij waarschuwt tegelijk, meer bepaald voor de toekomst van onze maakindustrie: “Een aantal sectoren gaat momenteel door zwaar weer, en dat heeft grotendeels te maken met de hoge energie- en materiaalkosten, de inflatiedruk, maar ook met het gebrek aan een consistent en voorspelbaar vergunningenbeleid. Dat baart veel ondernemers en investeerders grote zorgen. We hebben het geluk in België nog altijd een aantal sterke ecosystemen te hebben, zoals de chemie in Antwerpen, de biotech in Charleroi, de techcommunities rond imec in Leuven en de techstart-uphubs in Gent en Luik, en waarschijnlijk vergeet ik er nog enkele. Het is essentieel dat de bestaande ecosystemen en de maakindustrie in ons land beschermd blijven en zelfs versterkt worden, want zij creëren enorm veel toegevoegde waarde voor ons land, zowel direct als indirect. Vergeet jobs in diensten, en logistiek en zelfs investeringen in onderzoek en ontwikkeling als er geen minimale kritische massa aan maakindustrie meer is. Het is de kern van de economie, waarrond al die activiteiten gebeuren. Het zou goed zijn als de beleidsmakers een stabiele langetermijnvisie voor de industrie uitwerken en samen realiseren. België verdient dat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content