Deleye en Bossyns in het nauw

Terwijl de gronden van de Boelwerf langzamerhand een nieuwe invulling krijgen, naderen ook de gerechtelijke onderzoeken hun eindpunt.

Vóór eind maart spreekt de raadkamer van Dendermonde zich uit over het lot van de vijf personen die in verdenking zijn gesteld in het dossier van de GTI-fraude. GTI ( Global Trading International) was het bedrijfje van zelfstandig consultant Lode Boeckx en Marc De Cock. Zij schreven valse facturen uit voor opleidingen die zogezegd aan de Boelwerf-arbeiders waren gegeven. Op die manier werd 196 miljoen frank subsidiegeld van de Vlaamse regering binnengehaald. Dat geld was nodig om de lonen van 200 overtollige arbeiders te betalen. GTI hielp Boelwerf aan het alibi dat het geld werd gebruikt voor omscholing van de arbeiders, een voorwaarde die de Europese Commissie gesteld had om de subsidie goed te keuren.

Samen met Boeckx en De Cock werden ook toenmalig voorzitter van de raad van bestuur André Deleye, Gimvindus-topman Roger Malevé en Boelwerf-directeur Luc Bossyns in verdenking gesteld wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Deleye is na Thyl Ghyselinck en Peter Kluft de derde voormalige KS-directeur die in contact komt met het gerecht. Bossyns is na ommetjes bij Exmar en Storc-Mec inmiddels gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij Aquafin. Een doorverwijzing naar de rechtbank en een mogelijke veroordeling zouden zijn positie zwaar kunnen bemoeilijken.

Ondertussen lijkt het onderzoek naar fraude bij de bouw van de Navigator op een dood spoor te zitten. Er zou gesjoemeld zijn via een circuit van Panamese onderaannemers, waardoor de bouwheer de verplichte eigen inbreng van 30% met overheidsgeld zou hebben gefinancierd.

Sinds de start van het dossier passeerden vier substituten en twee onderzoeksrechters de revue. De GP’er die het onderzoek in Aalst leidde, werkt nu in Antwerpen. Bij de Centrale Dienst ter Bestrijding van Georganiseerde Economische en Financiële Delinquentie (CDGEFID) wacht men op verdere instructies. Volgens sommige bronnen verjaart het dossier nog in de loop van dit jaar, maar in Dendermondse gerechtelijke kringen verwacht men de verjaringsdatum tot 2005 of 2006 te kunnen uitstellen door de samenvoeging met andere scheepskredietendossiers.

Luc Huysmans Willy Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content