Defensieve belegging met inflatiebonus

Een houtbelegging beschermt uw portefeuille in moeilijke economische tijden. Een economische heropleving met een herstel in de huizenmarkt en toenemende inflatiedruk kunnen de houtprijzen omhoogduwen.

Het fundamentele groeiverhaal van een belegging in hout gaven we u vorig jaar al (zie ook kader ‘Drie fundamentele groeifactoren’). De grote beursgenoteerde houtbedrijven bevestigden tijdens de crisis hun defensieve karakter, al waren ze niet helemaal immuun. De factoren die tijdelijk op de koersen drukten, kunnen nu echter in het voordeel spelen van bedrijven die actief zijn in de houtsector.

Houtprijzen

De economische crisis richtte heel wat schade aan in de evolutie van de grondstoffenprijzen op korte termijn. Ondanks zijn defensieve karakteristieken is ook de houtprijs daar niet helemaal aan ontsnapt. De huizencrisis gooide roet in het eten in de prijzen van sawlog (blokken hout klaar voor gebruik in onder andere de constructie van gebouwen). Ook de prijs van sawnwood – dat vooral voor de constructie van huizen wordt gebruikt – ging fors achteruit. Er komt echter stilaan een uitbodeming nu er opnieuw beterschap is in de Amerikaanse huizenmarkt. Het aantal ondertekende koopopties, dat een voorlopende indicator is van de huizenverkoop, viel in november nog sterk terug na een herstel in de voorafgaande maanden. Mensen haastten zich immers om nog tijdig het belastingkrediet van 8000 USD te krijgen dat eind november afliep. Dat krediet is nu verlengd en uitgebreid naar mensen die al een huis bezitten.

De daling van de houtprijs zien we echter niet bij elke houtsoort. Tropische soorten, zoals teak en meranti, hielden goed stand.

Hernieuwbare energie

Er is voor hout sinds enkele jaren ook meer interesse vanuit de sector van de hernieuwbare energie. Ook die tendens compenseerde de slechte Amerikaanse huizenmarkt. De productiviteit van hout als middel voor biomassa neemt almaar toe dankzij meer efficiënte productiemethodes. Hout wordt op zich en als middel voor de productie van biomassa aanzien als een hernieuwbare grondstof gekoppeld aan een duurzaam natuurgebruik.

Exporttarieven Rusland

De exporttarieven voor houtblokken in Rusland zijn al enige tijd een hot item. In 2005 introduceerde Rusland voor het eerst een exporttaks van 6,5 % op houtblokken (stammen). Rusland is met 20 % van de wereldwijde bossen een kleinere speler op het vlak van papier- en houtproducten, maar een belangrijke wereldspeler in onbewerkte houtblokken. Het is de grootste exporteerder en voert zowat 80 % van de houtblokken uit naar Finland en China en een groot deel naar Japan en Korea.

De protectionistische maatregel van Rusland (die werd ingevoerd onder de toenmalige president Poetin) vergroot het marktaandeel van het land in de wereldmarkt en zorgt voor een toename van de globale prijzen van houtblokken. De grootste verliezers zijn de grote importeerders: China, Japan en Finland. Andere grotere exporteerders, waaronder de Verenigde Staten (met Plum Creek, Potlatch, Rayonier en Weyerhaeuser), Duitsland, Nieuw-Zeeland en Canada zijn de grootste winnaars.

Inflatie

Een bijkomende troef voor de sector is de toegenomen inflatieverwachting, want niet alleen goud profiteert daar sterk van. In onze beleggersalmanak (Cash 12 november 2009, p. 72-73) las u al dat we vanaf de tweede helft van het nieuwe jaar opnieuw een aanwakkering van de inflatie verwachten. Behalve in Japan (door de sterke loondruk en demografische factoren) is het zelfs mogelijk dat we naar een lange periode van wereldwijde inflatie gaan.

Hout heeft historisch gezien een sterke correlatie met de inflatie. Een investering in bosgrond kent een stabiele en voortdurende groei, onafhankelijk van de macro-economische situatie. De investering kan bovendien als inflatiebescherming dienen. De groei van bomen bedraagt gemiddeld zowat 8 % per jaar en de cashflows die uit hout voortkomen, zijn inflatiegerelateerd. (C)

Door Ken Van Weyenberg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content