Dealmaker par excellence
Michel Akkermans, de nieuwe voorzitter van RealDolmen, kreeg in 2000 een ‘class action’ aan zijn broek als voorzitter van het Amerikaanse beursgenoteerde S1. De politie leverde de dagvaarding af in Huldenberg. Eerst in het Engels, later in het Frans. Waarna Akkermans liet pleiten dat ze in het Nederlands had moeten zijn.
Tien jaar later duwt de seriële entrepreneur hard door met Clear2Pay, een ontwikkelaar van bancaire betalingssystemen die eind vorig jaar op 133,3 miljoen euro werd gewaardeerd. Dat was vóór de Amerikaanse groep Aquiline er ongeveer 50 miljoen dollar kapitaal instopte. Een mooie waardering voor een bedrijf dat pas dit jaar boven de 50 miljoen euro omzet uitstijgt. En Akkermans houdt nog altijd zowat een kwart van Clear2Pay in handen, opties niet meegerekend. Met dit soort dealmaker in de voorzittersstoel kunnen RealDolmen-beleggers nog pret beleven.
Akkermans is 50, “leeft en slaapt met zijn werk”, zegt een medewerker en maakt geregeld uitputtende trips naar Azië en Australië. Toch kan Akkermans moeiteloos voor 40 doorgaan. Iets wat mogelijk genetisch is. Vader Louis Akkermans (74), die begon bij Ahlers en jaren bij het Zwitserse SGS verantwoordelijk was voor België en Nederland en uiteindelijk voor heel Europa, liep enkele jaren geleden nog een marathon. Voor Akkermans zit het geheim van zijn conditie in het regelmatig sporten. Hij heeft een professionele trainer, deed lang aan kickboksen en is nu overgegaan op wudang tai chi, naast zwemmen en lopen.
Hij noemt zich “ongeduldig, nog steeds”, maar vindt dat consistent met die andere kwaliteit van hem: langetermijnplanning. “Een organisatie kan een reeks fouten opvangen als de langetermijnvisie maar goed is.”
Zelf heeft hij zijn carrière van in het begin als een schaker uitgezet. Hij studeerde informatica bij zijn opleiding burgerlijk ingenieur elektronica. Leeftijdgenoten vertrokken na hun studies op vakantie. Akkermans zat op 1 augustus al legerdienst te kloppen, uiteraard bij de informatica-afdeling. Tegelijk haalde hij een aanvullend diploma economie. Hij wou de bankwereld in. Ererector André Oosterlinck, die zijn eindwerk over patroonherkenning had gesuperviseerd, probeerde hem tevergeefs in zijn researchteam te houden. Akkermans solliciteerde bij JP Morgan, de toenmalige eigenaar van Euroclear, recht in het hart van de financiële markten.
Op zijn 28ste begon hij de FICS Group. Drie jaar later mocht hij in een joint venture met Cimad Consulting een rapporteringssysteem voor de Belgische Vereniging van Banken ontwikkelen. Het was het begin van een vriendschap met Rob Heyvaert, de medestichter van Cimad en later van het consultingbedrijf Capco.
In 1999 belde de CEO van het bancaire internettechnologiebedrijf S1 om een fusie voor te stellen. In 2001 pleitte de rechter in Atlanta de volledige S1-top vrij. Al bij al moet de verkoop van FICS Michel Akkermans volgens berekeningen op basis van publieke cijfers minstens 123 miljoen euro beter hebben gemaakt en mogelijk zelfs iets in de richting van 150 miljoen euro. Akkermans noemt dat laatste bedrag “niet correct”.
Wat hem nu nog meer armslag geeft bij onderhandelingen met lefgeldverschaffers. “Je kunt hem nooit klemrijden, hij heeft altijd iets achter de hand”, zegt een collega-investeerder, die Akkermans “een Spartaan” noemt, die er “keihard tegenaan is blijven gaan, hoewel hij zich in raden van bestuur had kunnen begraven”.
De S1-deal maakte Akkermans incontournable bij alles wat in Vlaanderen in informatica investeert. Dat doet goedbestuuradepten soms de wenkbrauwen fronsen. Bij Quest for Growth is Akkermans bestuurder, al is Clear2Pay de grootste niet-genoteerde participatie uit hun portefeuille. Akkermans: “Quest for Growth overwoog al een participatie in Clear2Pay voor ik daar bestuurder was. De beide trajecten zijn volledig gescheiden verlopen.” Hij is sinds 2002 ICT-adviseur bij Gimv. Akkermans: “wat niet dezelfde impact heeft als een bestuurderspositie”. En hij is een vennoot in de Big Bang Ventures-fondsen, waarvan er twee investeren in Clear2Pay.
Bruno Segers introduceerde Akkermans in december 2008 bij referentieaandeelhouder Jef Colruyt van RealDolmen. “De gesprekken zijn formeel begonnen toen hun aandeelhouderschap in maart was uitgeklaard. Er is een hernieuwd elan. Er zijn acquisitieopportuniteiten. Daar heb ik ervaring mee. Om het in sporttermen te zeggen: ik zal graag een sparringpartner zijn voor het management”, zegt Akkermans.
Michel Akkermans (50)
Is: voorzitter van RealDolmen
Hobby’s: gevechtssport, lopen, zwemmen, kunst, architectuur
Door bruno leijnse, illustratie Daan rosseels
“Ik zal graag een sparringpartner zijn voor het management van RealDolmen”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier