De zotten die gelijk kregen
Een van de ondernemingen die niet rouwig is om de havenuitbreiding, is ongetwijfeld de groep De Rycke. Geen put in de Waaslandhaven of de broers storten hem vol beton.
Sinds 1982 zitten de Gebroeders De Rycke NV met hun zusteronderneming De Rycke Zand- en Grindcentrale in de Waaslandhaven. “We hebben toen aan het Waaslandkanaal een stuk grond overgenomen,” zegt Koen De Rycke. “Het was een echte woestenij en we waren er zo goed als alleen. Iedereen verklaarde ons toen zot. Nu is het er een en al bedrijvigheid. Wij hebben gelijk gehaald.”
De groep De Rycke bestaat uit De gebroeders De Rycke NV, die nog altijd is gevestigd aan het Vesten in Beveren, en De Rycke Zand- en Grindcentrale NV in de Waaslandhaven in Kallo. De groep De Rycke is in drie takken actief: de productie van stortklaar beton, de fabricage van blokken in beton en argex, en de handel in bouwmaterialen.
Het bedrijf heeft een lange voorgeschiedenis. Frans De Rycke begon in 1905 met een handel in kolen en kalk. Zijn drie zoons Georges, Florimond en Albert vormden de PVBA in 1946 om tot ‘Gebroeders De Rycke’ en begonnen met een handel in bouwmaterialen en de fabricage van de eerste betonproducten, vooral voor afsluitingen. In 1983 werd de PVBA een NV. De zaak wordt nu bestuurd door de kleinkinderen Walter en Erna. Koen en Jo De Rycke, zonen van Walter, stapten ook in de zaak.
In 1964 werd de eerste betoncentrale gebouwd en begon de productie van stortklaar beton. Een tweede centrale kwam er in 1970. De derde en grootste betoncentrale dateert van 1988 en staat in de Waaslandhaven. Stortklaar beton is nu goed voor tweederde van de omzet.
De boom van het bedrijf viel samen met de ontwikkeling van de Waaslandhaven in de jaren negentig. De omzet klom toen van 350 miljoen frank in de jaren tachtig naar 850 miljoen vorig jaar. De winst na belastingen in 1999 bedroeg 9 miljoen frank. Er werken 53 mensen.
De Rycke leeft van de haven. “In de haven kan er geen gebouw worden gezet of ze hebben ons beton nodig,” zegt Koen De Rycke. “De installaties van Indaver, Phenol-Chemie, Van Moer Rail, de tramterminal in Melsele met zijn grote parking en het politiebureau in Beveren werden stuk voor stuk met ons beton gebouwd.”
Hoe belangrijk de haven wel is, blijkt uit de cijfers: ze is goed voor 80% van de verkoop, met 60% voor de Waaslandhaven. In de regio is Gebroeders De Rycke marktleider voor stortklaar beton – ze zijn eigenlijk de enigen in de onmiddellijke omgeving. Dankzij de haveninstallaties in Kallo kunnen ze makkelijk per schip het nodige grind en zand en andere bouwmaterialen in bulk aanleveren. Het is ook daar dat de productie van de beton- en argexblokken gebeurt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier