De zon rijst in Kruibeke

Het ex-garagebedrijf Solco heeft dankzij de overname door een dochter van de Japanse Fuji-groep een forse groei doorgemaakt.

Achttien jaar geleden experimenteerden de broers Godfried en Joost Switters in een kleine garage, zoekend naar de meest ideale onderhoudsproducten voor drukpersen. Vandaag staat Solco op de prestigieuze Drupa-beurs.

Solco produceert chemicaliën voor de grafische industrie. De garage is al lang verlaten, sinds 1990 huist het bedrijf op de industriezone van Kruibeke. Op dit moment beslaat het hele complex 3717 m² en werken er een 60-tal personen. Dagelijks wordt er 50.000 liter wasmiddel en 20 ton additieven geproduceerd.

Vorig jaar realiseerde Solco een omzet van 500 miljoen frank, een stijging van 56% ten opzichte van het vorige boekjaar. “Deze omzetstijging is het resultaat van een aantal factoren,” verduidelijkt Godfried Switters. Eerst en vooral is er de overname van Solco in 1998 door Fuji Hunt Photographic Chemicals, een volle dochter van het Japanse Fuji Photo Film Co Ltd.

Fuji Hunt Photographic Chemicals, met hoofdkantoren in Singapore, Amerika en Europa (Sint Niklaas), heeft op korte tijd een voorname positie in de perschemie weten op te bouwen. Naast Solco namen zij ook Anchor (een Amerikaanse concurrent van Solco) over. Deze laatste is verantwoordelijk voor de Amerikaanse markt, terwijl Solco instaat voor Europa, Afrika, het Midden-Oosten tot en met Iran. Door deze opsplitsing van de markt kreeg Solco een aantal nieuwe klanten, die tot vóór de overname tot het klantenbestand van Anchor behoorden.

“Naast deze nieuwe klanten bracht de overname ook veel nieuwe kennis in het bedrijf,” zegt Switters. “Zo bedacht Fuji de formule van een Global Research and Development Platform, waarbij kennis onderling door de verschillende bedrijven wordt doorgegeven.”

In België is Solco veruit de nummer één. De producten worden meestal rechtstreeks aan de eindgebruiker (voornamelijk kranten-, handels- en verpakkingsdrukkerijen) verkocht. Internationaal gezien is de plaats van Solco veel moeilijker in te schatten, maar Godfried Switters rekent op een plaats in de top vijf.

Solco hecht veel belang aan de zorg voor het milieu. “Voor elke stap in de cirkel wordt er een bestemming gezocht,” zegt Switters. “Klanten kunnen oude verpakkingen en wasmiddelen teruggeven aan ons. En ofwel worden deze teruggebruikt, ofwel gebruikt voor andere doeleinden. Zo kan het wasmiddel dienen als brandstof voor ovens in de cementindustrie.”

De toekomst ziet Godfried Switters zeer positief tegemoet. Hij is al volop bezig met het plannen van nieuwe uitbreidingen. Nog geen enkel moment heeft hij zich de fusie beklaagd. Al had hij er in het begin toch een beetje angst voor. Maar de onderlinge samenwerking verloopt zeer aangenaam. “Momenteel zijn we bezig ons informaticasysteem aan te passen aan het Fuji-systeem,” zegt Switters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content