De zomerboeken

Augustus telt nog twee weken. Voor velen is het nog vakantie. De ideale periode om te lezen. Enkele tips voor gevarieerde literatuur thuis in de tuin of onder de zon aan een ver zwembad. Ajit Shetty is een van die merkwaardige Vlaamse ondernemers. Geboren in India, gestudeerd in Cambridge en de VS, nadien een prachtige loopbaan uitgebouwd bij Janssen Pharma en Johnson & Johnson. Shetty is zowel ondernemer als bedrijfsleider. Hij is een man van de wetenschap en van de actie. In zijn boeiende memoires Beyond Borders vertelt hij met zwier zijn levensverhaal. Daarin weet hij plezierige anekdotes – hoe hij zelf zijn hemden leerde wassen en strijken in Trinity College in Cambridge – feilloos te combineren met weloverwogen managementvisies, die zijn gebaseerd op de as ervaring en knowhow.

Een stevige turf vormen De Memoires van Jean-Luc Dehaene. In bijna 1000 bladzijden vertelt de loodgieter van de Belgische politiek zijn leven. Daarbij is hij niet mals voor diverse politici. Zo krijgen Leo Tindemans, Mark Eyskens en anderen her en der een veeg uit de pan. Dehaene is niet te beroerd om in sommige hoofdstukken toe te geven dat hij het zelf niet altijd bij het rechte eind had. Naast het verzamelen van hanen in alle vormen, zijn cartoons een andere hobby van het ‘Brabants trekpaard’. De lezer wordt bedolven onder talloze politieke spotprenten.

Voor de geschiedenisliefhebbers is er België, een geschiedenis zonder land. In zijn jongste boek begint de historicus, journalist en kabinetsmedewerker Rolf Falter met Julius Caesar, maar plaatst hem meteen in een andere context dan die wij op school hebben geleerd. En dat doet hij met tal van andere grote namen uit de geschiedenis. Gelukkig zijn er achteraan in het boek een aantal landkaarten, die zijn nodig om dit zeer interessante boek te lezen. Vertalingen naar het Frans, Engels, Duits en andere talen dringen zich op.

Land op de Tweesprong is een argumentenboek van De Gravensteengroep. Dat is een dertigtal progressieve flaminganten dat op geregelde tijdstippen van zich laat horen. In dit boek worden tien manifesten, dertien essays en een interview gebundeld, van uiteenlopende persoonlijkheden als radiomaker Jean-Pierre Rondas, regisseur Jan Verheyen, filosoof Etienne Vermeersch of publicist Ludo Abicht. Zij klagen de vergrendeling van de Vlaamse meerderheid aan en maken een vlijmscherpe analyse van het regeerakkoord-Di Rupo. Het boek bevat tal van voorstellen voor uitwegen uit de compromissencultuur.

De hoofdredacteur van Trends, Johan Van Overtveldt, is een van de weinige Vlaamse economen die internationaal aanzien genieten. Niet mijn woorden, maar die van Geert Noels, nog zo’n klepper (wanneer mogen we het vervolg op zijn schitterende Econoshock verwachten?). Na zijn harde analyse over de eurocrisis in Het Einde van de Euro – inmiddels vertaald in negen talen, waaronder het Grieks – ligt nu al zijn nieuwste publicatie in het rek: Red de Vrije Markt. Het werd een eerherstel voor Milton Friedman. Hoewel hij een van de belangrijkste economen van de twintigste eeuw is, wordt Friedman door velen opgevoerd als de immorele vader van het wilde kapitalisme. Niet zo door Van Overtveldt. Hij schrijft, zoals alleen hij dat kan, de economische geschiedenis van de vorige eeuw via het leven en werk van Friedman. Een aanrader voor wie de crisis beter wil begrijpen.

Voor het volgende werk mag je naar de Duitse hoofdstad, maar je kunt het overal lezen. Hans Fallada werd wereldberoemd in 1932 met Wat nu, kleine man? Enkele jaren geleden werd hij herontdekt toen zijn boek Jeder stirbt für sich allein werd vertaald, eerst in het Engels, vervolgens in het Nederlands als Alleen in Berlijn. Fallada schreef het in nauwelijks twee maanden en baseerde zich op de processtukken van twee kleine eenvoudige verzetslieden. Als een Berlijns koppel zijn enige zoon aan het front verliest, begint het zijn persoonlijke strijd tegen Hitler en het naziregime. Fallada beschrijft op doordringende wijze hoe het nazisme tewerk ging. Hoewel de afloop van het verhaal vaststaat, leest het als een thriller.

Je moet het niet noodzakelijk in Frankrijk lezen, maar Bart Van Loo heeft met Chanson op vermakelijke wijze de gezongen geschiedenis van onze zuiderburen geschreven. Zeker zij die tot mijn generatie behoren (ik was twintiger in de jaren zeventig) zullen met plezier de vele petite histoire in dit boek lezen. Grote en kleine verhalen over Claude François, Edith Piaf, Gilbert Bécaud, Yves Montand en vele anderen, doen je zowel een pak jonger voelen als in de juiste vakantiestemming brengen.

De auteur is expert in reputatiemanagement, CEO van A&A en gastdocent aan diverse universiteiten.

PETER FRANS ANTHONISSEN

Gevarieerde literatuur voor thuis of aan een zwembad ver weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content