De zachte terugkeer van wol
De vraag naar meer bioproducten en de toename van allergieën heeft ervoor gezorgd dat er weer meer natuurlijke producten in huis komen. Ook wol lijkt terug van weggeweest.
Meer eigen wol
Guy Deminne is matrassenmaker, maar de afgelopen twintig jaar kwam hij vooral aan de bak als stoffeerder. Over het algemeen maakte hij zo’n twintig wollen matrassen per jaar, maar het tij is gekeerd: in de eerste drie maanden van dit jaar stond de teller al op vijftien. “We vonden geen wol meer in België en dus maakten we geen nieuwe matrassen meer”, zegt Deminne. “Sinds vijf jaar vind je weer Waalse wol, geleverd door DBC Wool uit Verviers.”
Luxedonsbedden
Er zijn nog producten die mee op de hernieuwde belangstelling voor wol surfen. In Verviers, waar de wieg van de Belgische wolindustrie staat, oogst DBC Wool opnieuw wol van Waalse veehouders. Het bedrijf laat de wol schoonmaken bij Traitex, een ander Verviers bedrijf. Onder de merknaam Lanado commercialiseert DBC Wool luxedonsbedden. Het bedrijf heeft een behandeling ontwikkeld waardoor de donsbedden niet vervilten wanneer je ze wast in de wasmachine. De donsbedden zijn ook beschermd tegen schimmel, bacteriën en mijten.
5000 ton wol per jaar
Traitex is het laatste grote wolwasbedrijf in Europa. Het zestigtal werknemers van het 120 jaar oude bedrijf verwerkt ongeveer 5000 ton ongewassen wol per jaar. In 2017 steeg de hoeveelheid verwerkte wol met 17 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Het bedrijf heeft onder meer zijn eigen waterzuiveringsstation en een installatie met duizend zonnepanelen.
Circulair
Dat hij weer meer wollen matrassen maakt, heeft volgens Guy Deminne te maken met consumenten die naar de natuur terugkeren. “Wol is een bioproduct en eindeloos recycleerbaar”, zegt Deminne. De zelfstandige ziet hoe heel wat klanten hun oude matrassen meebrengen voor een onderhoudsbeurt. Deminne sorteert de oude wol om ze daarna schoon te maken en te verluchten. Daarna stopt hij de wol weer in de matrashoes.
Een werkdag
Een matras van 90 op 200 centimeter bevat 20 kilogram wol. De katoenen hoes komt uit Frankrijk. Enkel de nylondraad is geen zuiver natuurproduct. Guy Deminne spendeert één werkdag aan het maken van een nieuwe of het onderhouden van een oude matras. Een oude matras van 90 centimeter onderhouden kost 390 euro. Een nieuwe matras maken kost 630 euro.
Ideaal voor isolatie
Wol isoleert goed tegen koude en lawaai, begreep Paul Zanzen, een ondernemer uit Waismes in de Oostkantons. Hij richtte met Woolconcept een isolatiemerk op dat werkt met wol. “Wol is elastisch, weinig brandbaar en kan een derde van zijn gewicht aan vochtigheid op te nemen”, zegt Paul Zanzen. “Dat biedt de mogelijkheid een goede luchtvochtigheid te behouden in huis.”
915 euro
kost een nieuwe matras met wol van 160×200 cm.
33 procent
van zijn gewicht in water kan een matras opnemen zonder aan kwaliteit in te boeten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier