De woningmarkt kabbelt voort
Voor het eerst sinds lang zijn de believers en de non-believers van de Belgische vastgoedzeepbel het eens. In 2010 krijgt de residentiële vastgoedmarkt geen zware klappen. “Het wordt een somber jaar, maar een echte vastgoedcrisis verwacht ik niet”, voorspelt Philippe Janssens van vastgoedadviseur Stadim, die meestal positief is ingesteld over zijn sector. “De koopkracht van de Belgen daalt. Dat betekent dat ze wat minder geld willen uitgeven voor een woning. Het effect van de crisis doet zich het sterkste voelen bij de hogere inkomens. Het topsegment staat voor moeilijke tijden. We zweten de crisis uit.”
Panden tussen de 300.000 en een miljoen euro blijven zeer traag van de hand gaan, denkt ook Iain Cooke van het makelaarsnetwerk ERA. Banken komen voor deze niche niet zo vlot over de brug. Toch is Cooke niet pessimistisch. “Al bij al valt het nog mee. Een jaar geleden was er paniek op de markt. Niemand wist wat er zou gebeuren. Maar het kabbelde een jaar rustig door. En ik verwacht dat het nog een jaartje verder kabbelt.”
ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte – die zei dat de vastgoedmarkt met een vijfde overgewaardeerd is – verwacht in de eerste zes maanden een daling, die door de aantrekkende conjunctuur in de tweede helft van 2010 wordt weggewerkt door een stijging. En zelfs Ivan Van de Cloot van de denkgroep Itinera, die in de vastgoedmiddens als een doemdenker wordt beschouwd, verwacht geen spectaculaire daling van de prijs van de woningen.
“Er zitten nog te veel liquiditeiten in de vastgoed- en andere markten”, klinkt het bij de econoom, die de overwaardering raamt op een vijfde. “Door de inzet van overheidsmiddelen in de economie zullen de prijzen niet plots dalen. Ik denk echter dat het een uitstel voor een onvermijdelijke klap is. In 2011 drijven de inflatoire gevolgen van de interventie naar boven. De centrale banken zullen moeten ingrijpen door de rente te verhogen. Dat zal een effect hebben op de prijs van Belgisch vastgoed. Het is best mogelijk dat de pendel helemaal overslaat en er een hypercorrectie komt.”
Van der Cloot wijst erop dat de reële prijzen van de Belgische woningen de voorbije 40 jaar meer zijn gestegen dan het residentiële vastgoed in andere landen, twee keer zoveel als in de VS, bijvoorbeeld. Vooral sinds 2000 kenden de prijzen een ongekende groei. Dit is volgens hem een aartsgevaarlijke situatie. “Investeerders, promotoren en andere vastgoedprofessionals gaan van de veronderstelling uit dat de prijzen niet meer kunnen dalen. Terwijl iedere econoom weet dat dit een mythe is. Het Belgische vastgoed is een piramidespel.”
Hans Brockmans
2010 Het Belgische vastgoed is een piramidespel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier