‘De woning bestaat niet meer’
De meubelindustrie en de vastgoedmarkt moeten zich zorgen maken, zegt Joseph Grima, de Britse architect en curator van de Biënnale Interieur 2014 in Kortrijk, die op 17 oktober opent. “In de toekomst worden we mogelijk opnieuw nomaden.” Drie tips voor de sector.
1 Anticipeer op de woonevolutie. Het huis met zijn indeling in ruimtes waarin mensen wonen, eten, slapen, televisie kijken en koken, bestaat volgens hem niet meer. “De woning is ontheven van zijn functies,” zegt Grima. “Alles loopt er door elkaar. Op de canapé kun je zowel een snelle hap nemen, je pc of smartphone raadplegen als tv kijken.”
2 Het belang van bezit neemt af bij jongeren. “Zullen we in de toekomst nog zo gehecht blijven aan een woning, die dan nog liefst onze eigendom is? Ik heb daar mijn twijfels over. Bij de jongere generatie zie je een eerste aanzet in die richting: verblijven kun je overal, slapen dus ook. Bezittingen, en dus ook meubels, zijn vaak een blok aan het been. De woning, of wat ervan overblijft, wordt één groot datacentrum: een podium voor de expressie van onze digitale identiteit.”
3 Wonen wordt iets tijdelijks. “De woning als ultieme icoon van welvaart heeft afgedaan,” weet Grima. “Die omwenteling is te wijten aan een rist factoren: door de economische crisis en de ongebreidelde vastgoedspeculatie stellen jongeren vol frustratie vast dat hun woondroom onbetaalbaar is geworden. Het gevolg: elke woning gaat op de andere lijken. Wonen wordt een tijdelijk gegeven, net zoals de meubels die er vroeger zo’n cruciale plaats innamen. Het mag en het moet veel minder zijn. Zolang er maar data zijn en we met elkaar kunnen communiceren via de digitale media.”
Karel Cambien
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier