De wind maait door de bomen

Bij nieuwsberichten over hevige bosbranden of verwoestende stormen houdt iedereen met een inadequate verzekering de adem in. Het personeel van de firma Sylva doet juist stiekem een vreugdedansje.

Sylva is een boomkwekerij uit Waarschoot, een bedrijf van de familie Van Hulle. Bij de kwekerij gaan jaarlijks zowat 20 miljoen planten over de toonbank. Er zijn twintig mensen nodig om de 65 hectare grond te benutten. En vijf om de administratie te doen.

In het gebied tussen Waarschoot en Brugge liggen een kleine veertig boomkwekerijen. “Dat grote aantal bedrijven heeft te maken met de bodemkwaliteit in deze streek. De licht zandige tot lemige bodem is heel vruchtbaar en geschikt voor boomsoorten uit heel Europa,” legt Jan Coussement uit. Hij is ingenieur bij Sylva. De kwekerij teelt beukvariëteiten uit zowat twintig verschillende Europese gebieden, van Zweden tot Tunesië. Maar eik, es, esdoorn en boskers staan er ook. Bijna 90% van Sylva’s productie is bestemd voor de export naar alle landen van de Europese Unie, en naar het vroegere Oostblok en Tunesië. De afnemers daar zijn meestal de overheid en aannemers van bebossingswerken.

De bebossingssector is allerminst een stabiele markt. Veel hangt af van onvoorspelbare meteorologische fenomenen zoals zware stormen en bosbranden. Ook de bospolitiek van de overheid speelt een rol. “Tot 1993 was Duitsland de belangrijkste afzetmarkt van Sylva, maar daarna daalde de vraag drastisch. De Duitse overheid heeft het budget voor herbebossing teruggeschroefd. De Duitse Groenen, die nu in de regering zitten, promoten bovendien de natuurlijke verjonging van het bos in plaats van bebossing door de mens,” vertelt Coussement.

De herbebossingsprogramma’s van de Europese Unie in Ierland en Zuid-Europa zorgen voor zowat de enige stabiele component in de vraag. Voor de rest is het een kwestie van een goede prospectie en goed geïnformeerd blijven. Sylva volgt bijvoorbeeld de diverse regionale bebossingsprogramma’s en subsidieregelingen op de voet.

De hele boomkwekerijsector heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. Veel heeft te maken met de stormschade in Europa in het begin van de jaren negentig. Die zorgde toen voor een grote vraag. Talrijke Europese boomkwekers verhoogden hun productie in de hoop herbebossingsopdrachten in de wacht te kunnen slepen. Overproductie was het resultaat, waardoor de hele sector twee jaar geleden tegen absolute bodemprijzen werkte. Maar nu is het tij gelukkig aan het keren: recente stormen in onder meer Duitsland, Frankrijk en Zwitserland hebben weer grote aantallen bomen ontworteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content