De Westhoek incasseert een prijstik

Tegen de nationale trend in daalden in West-Vlaanderen de vraagprijzen van nieuwbouwappartementen.

In het eerste kwartaal van dit jaar bereikten de prijzen van West-Vlaamse nieuwbouwappartementen nog een recordniveau. Zes maanden later volgt al een correctie. Het studiebureau de Crombrugghe & Partners berekende de gemiddelde vraagprijs voor nieuwbouw in West-Vlaanderen op 3175 euro per vierkante meter, een daling van 2,3 procent in 6 maanden en 1,6 procent op jaarbasis. West-Vlaanderen blijft wel afgetekend de duurste Vlaamse provincie voor nieuwbouwappartementen, maar het is ook de enige provincie waar de prijzen onder druk staan. In vier (Noord, Zuid, Kust en Westhoek) van de zes West-Vlaamse regio’s daalden de prijzen in de voorbije zes maanden. Vooral in de Westhoek is de prijscorrectie stevig (-6,2% tot 2675 euro/m2). Die terugval volgt wel op een lange reeks prijsstijgingen. In vergelijking met vijf jaar geleden liggen de prijzen nog altijd bijna een kwart hoger.

De Westhoek incasseert een prijstik

In de stadsregio’s Brugge en Kortrijk dikten de vraagprijzen nog aan. In de provinciehoofdplaats Brugge ligt de gemiddelde vraagprijs nu al op 3380 euro per vierkante meter of 270.500 euro voor een appartement van 80 vierkante meter. Aan de Kust, de regio die met een aandeel van 40 procent in het aanbod in grote mate verantwoordelijk is voor het hoge provinciale prijsniveau, daalde de gemiddelde vraagprijs de voorbije zes maanden met 4,3 procent.

Project in de kijker

Het Vrije is een publieke-private samenwerking tussen de stad Harelbeke en de projectontwikkelaar Immogra. De aanleg van het nieuwe marktplein van Harelbeke wordt gekoppeld aan de bouw van appartementen, assistentiewoningen, winkels, horecazaken en een parking. Verdeeld over vier woongebouwen komen er 68 appartementen, waarvan 19 assistentiewoningen. Voor de appartementen met één slaapkamer (65 m2) beginnen de prijzen vanaf 160.000 euro. Voor een tweeslaapkamerappartement (90 m2) bedraagt de minimumprijs 215.000 euro. De drieslaapkamerappartementen (105 m2) hebben een ‘vanafprijs’ van 245.000 euro. De oplevering gebeurt samen met de opening van het nieuwe marktplein in september 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content