‘De wereld is meer dan ooit in verandering’

Precies een jaar geleden werd Peter Vierbergen investor relationship manager bij Triodos Investment Management. Hij had daarvoor al uitgebreid ervaring opgedaan in het investmentmanagement.

Hoe was het eerste jaar?

PETER VIERBERGEN. “Leerrijk. Ik ging er er gemakshalve van uit dat ik mijn kennis en ervaring eenvoudig zou kunnen inzetten in deze nieuwe baan. Dat bleek iets anders uit te pakken. De manier waarop Triodos Investment Management (Triodos IM) zich positioneert, was helemaal anders dan ik gewoon was. Zo wordt er dieper ingegaan op de waarde die de klant hecht aan impactbeleggingen en hoe die omgaat met duurzaamheid. Triodos IM gaat daarover met hen in dialoog en biedt de klanten de mogelijkheid er meer over te leren. Intern is er ook veel inspraak mogelijk en samenwerking tussen de departementen wordt gestimuleerd. Hiërarchisch denken heeft hier geen plaats.”

Bedrijven hebben nu meer aandacht voor hun maatschappelijke verantwoordelijkheid

Welke impact had covid-19 op de business?

VIERBERGEN. “Uiteraard hebben ook wij negatieve gevolgen ondervonden. Toch waren er ook positieve aspecten. Zo zijn klanten nog meer gaan nadenken over duurzaamheid en de impact die bedrijven hebben op de maatschappij. Door onze jarenlange expertise zijn wij zeer goed gepositioneerd en zagen we de klanten sneller overgaan naar duurzaamheidsoplossingen. De boodschap die Triodos IM al sinds jaar en dag verkondigt, werd de afgelopen jaren al meer omarmd, maar sinds de uitbraak door de covid-19-crisis is er een versnelling.”

Dreigen thema’s als milieu en klimaat niet naar de achtergrond te gaan omdat alle aandacht in de maatschappij nu naar zorg en gezondheid gaat?

VIERBERGEN. “Dat is zeker een reëel gevaar. Niet alleen gaat er veel aandacht naar zorg en gezondheid, maar ook naar een snel herstel van de economie. Het gevaar bestaat dat we op de oude manier doorgaan. Terwijl de coronacrisis toch belangrijke tekortkomingen in ons systeem heeft blootgelegd.”

U werkt al twintig jaar in de financiële sector. Wat is er veranderd?

VIERBERGEN. “De meest in het oog springende veranderingen zijn de digitalisering en de toegenomen volatiliteit van de markten. Ook is de omvang van de beleggingen en fondsen flink toegenomen. Twintig jaar geleden werden fondsen nog beheerd met Excel- sheets, waardoor de foutmarges bij het beheer en de risicoanalyse aanzienlijk groter waren. De softwareontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat financiële experts een beter zicht op de markt hebben, risico’s beter kunnen inschatten en hun portefeuilles efficiënter kunnen beheren.”

Voelt u voldoende maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de bedrijven?

VIERBERGEN. “Bedrijven hebben er zeker meer aandacht voor. Zij voelen ook de toenemende druk van beleggers om daarin vooruitgang te boeken. Toch zijn er nog grote stappen nodig richting een economie die echt duurzaam en rechtvaardig is. Triodos IM wil daarom enkel beleggen in bedrijven die een duidelijke visie en strategie hebben voor onze zeven transitiethema’s.”

Peter Vierbergen

Is: investor relationship manager Belgium bij Triodos Investment Management

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content