De Waverse markt ontwaakt

De Brabantse markt blijft dynamisch, ook al zit er al drie jaar amper beweging in de prijzen. Waver heeft eindelijk weer een aanzienlijk aanbod van nieuwbouwappartementen. Bij de toppers Waterloo en Louvain-La-Neuve gaat het achteruit.

De vraagprijzen voor nieuwbouwappartementen in Waals-Brabant zijn in een jaar met 2,5 procent gestegen, registreerde het expertisebureau de Crombrugghe & Partners. Een nieuwbouwappartement kost gemiddeld 269.925 euro, 13,5 procent meer dan vijf jaar geleden, maar evenveel als twee jaar geleden.

Verrassend is de opleving van de Waverse markt. Daar staan 176 appartementen te koop, een record. De toppers Waterloo, Lasne, Rixensart en Terhulpen zagen de prijzen met 4,8 procent zakken ten opzichte van vorig jaar. Het is al de zesde daling op rij. Toch blijft dat district het duurste van Waals-Brabant, op de voet gevolgd door Louvain-la-Neuve en Mont-Saint-Guibert, waar de beperkte voorraad de prijzen doet stijgen. In het oosten van Waals-Brabant blijven vrijstaande huizen de toon aangeven.

De laagste gemiddelde verkoopprijs vinden we in het gebied rond Nijvel, met tamelijk uiteenlopende gemeenten zoals Tubeke, Genepiën en Eigenbrakel. Na een stijging met 5,5 procent in een jaar bedraagt die 230.300 euro (exclusief btw) voor een gemiddelde oppervlakte van 91 vierkante meter.

In Waver bedraagt de gemiddelde prijs 266.800 euro voor 92 vierkante meter. Dat betekent dat de recent aangeboden nieuwbouw 10.000 euro duurder is dan de nieuwbouw die een jaar geleden te koop werd aangeboden.

In Lasne, Terhulpen, Rixensart en Waterloo (het gebied in en rond Waterloo) blijven de prijzen dalen. De appartementen die er te koop staan, zijn 7,9 procent goedkoper dan in september 2017. In vijf jaar was er een daling met 2,8 procent gezakt.

In Nijvel blijkt de pijplijn leeg te lopen. De prijzen blijven er al drie jaar gelijk en bedragen 2550 euro per vierkante meter.

Project onder de loep

Tegen 2021 verrijst op het sinds 1995 verlaten terrein van het oude Atheneum Folon in Waver het project Val Véna. Dat zal 152 appartementen tellen, verdeeld over zes gebouwen. Bijna 60 procent van de appartementen wordt verkocht voor prijzen die 15 à 30 procent onder de marktprijs liggen. Dat kan omdat de promotoren, Thomas & Piron en Jean-François Thiran, het terrein voor een lagere prijs hebben gekocht van het agentschap voor vastgoedontwikkeling in Waals-Brabant. Een van de opdrachten van het APIBW is jonge Brabanders helpen eigenaar te worden.

De Waverse markt ontwaakt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content