De wachters van de aarde

Het Gentse bodemsaneringsbedrijf ABO wil over enkele jaren in de Europese toptien van zijn sector prijken. En daarvoor spaart het kosten noch moeite : volgende maand rondt ABO zijn particuliere kapitaaluitgifte van 100 miljoen frank af. En binnenkort ontplooit het ook activiteiten in Frankrijk.

Volgende maand rondt het Adviesbureau voor Bodemonderzoek ( ABO) uit Gent een particuliere plaatsing af van 100 miljoen frank. De kapitaalverhoging kadert in de geplande beursnotering op de Nieuwe Markt ( Euro. NM) het samenwerkingsverband tussen Brussel, Parijs, Frankfurt en Amsterdam. Makelaar Nédée (dochter van Cera) en Indosuez begeleiden de beursoperatie, die gepland is voor maart 1998. Begin volgende eeuw hoopt de Vlaamse studiegroep tot de Europese toptien door te dringen.

Op nog geen twee jaar tijd groeide ABO uit tot de belangrijkste speler op de Vlaamse bodemsaneringsmarkt. Het haalt dit jaar met 46 medewerkers een omzet van 70 miljoen frank (waarvan 28 miljoen frank in het laatste kwartaal).

Na de goedkeuring van het Vlaamse bodemsaneringsdecreet van 29 april ’95 van kracht sinds 1 oktober ’96 staken drie specialisten de koppen bij elkaar : econoom Luc Bossaert (ex- Unilever) leidde een Adviesbureau voor Milieu en Industrie ( AMI) ; als gedelegeerd bestuurder van Mentor Engineering en het Maaltecenter in Drongen was planoloog Frank De Palmenaer actief in de vastgoedsector ; met QX100 voerde burgerlijk ingenieur bouwkunde Johan L’Ecluse (ex- Franki) diepsonderingen en stabiliteitsanalyses uit.

Luc Bossaert : “Wij vullen elkaar juridisch, financieel en technisch mooi aan om alle wettelijke verplichtingen, waaraan de ondernemingen op het vlak van bodemonderzoek en -sanering moeten voldoen, uit te voeren. De bedrijven geven immers de voorkeur aan een one-stop shopping. Zo worden belangrijke uitgaven bij de verkoop van gronden of bij nieuwe investeringen vermeden.”

Gemiddeld voert ABO dertig tot veertig onderzoeken per maand uit. Gezien de Belgische bedrijven op milieuvlak nog altijd een low profile-strategie hanteren, kan of wil de groep geen referentielijst voorleggen. Wel zeker is dat de petroleummaatschappijen zelfs in Wallonië, waar nog geen wetgeving bestaat goede klanten zijn : Fina, BP enzovoort. Ook vernoemt ABO de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij ( Ovam) en de NMBS, waarvoor het bedrijf op 1 december de bodemanalyse van 24 werkplaatsen goed voor zo’n 2 miljoen frank opleverde. Maar het gros bestaat uit kleine studies. Frank De Palmenaer : “Elke ondernemer zou over een rampenscenario moeten beschikken. Uiteindelijk heeft het milieu altijd een effect op het onroerend goed. Al of geen pollutie bepaalt in grote mate de waardering van je patrimonium. Daarom richten wij ons niet alleen naar de industrie ; ook accountants, advocaten, banken en revisoren behoren tot onze cliënteel.”

INTERVENTIETEAM.

Met het oog op verdere expansie werd het kapitaal dit jaar opgetrokken van 1 naar 20,05 miljoen frank. Na de overname van het Ingenieursbureau Caubergs ( IBC) uit Hoegaarden specialist in beton- en staalconstructies beschikt ABO nu over vier divisies : bodemonderzoek, milieumanagement, lekdetectie, bouw- en funderingsadvies. Johan L’Ecluse : “Met 25 veldwerkers beschikt ABO over een sterk interventieteam met een volledig uitgerust wagenpark van 28 voertuigen. Zij kunnen onmiddellijk na een oproep uitrukken om de verontreiniging in te dammen. De eerste uren na het ongeval zijn immers cruciaal voor de latere milieuschade. Als niet tijdig wordt ingegrepen, kan één liter stookolie niet minder dan 2 miljoen liter grondwater bezoedelen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Met een eenvoudige test kunnen we voor elke onderneming een urgentieplan opstellen dat bij eventuele calamiteiten heel wat geld bespaart.”

Door alle analyses zelf uit te voeren, is ABO onafhankelijk van andere onderaannemers. De Palmenaer : “Zo houden we een optimale controle op de kwaliteit. Deze keuze vergt een zwaardere investering ( nvdr 24 miljoen frank het afgelopen jaar), maar door het hoger rendement win je die tamelijk vlug terug.”

EXPANSIE.

Intussen richt het Gentse milieubedrijf dat in heel Vlaanderen over een kantorennet beschikt zijn ogen op het buitenland. Sinds 1 oktober is ABO actief op de Duitse markt. Als locatie werd voor Kiel, vlakbij Hamburg, gekozen. “Nederland en Vlaanderen zijn de eerste Europese regio’s die over een bodemsaneringswet beschikken. Aangezien het fenomeen bij onze noorderburen ontstond, zijn daar grote groepen op de markt. Buitenlandse bedrijfjes kunnen er nog maar moeilijk een plaatsje bemachtigen. Intussen bereiden de Duitsers eveneens een zogenaamde schoongrondverklaring voor. ABO wil een deel van deze koek. We kozen voor Kiel, omdat het vlakbij Denemarken en het voormalige Oostblok ligt, twee belangrijke groeimarkten voor de toekomst. Binnenkort willen we ook in Frankrijk onze diensten aanbieden. We moeten alleen nog beslissen of we daarvoor een bestaand bedrijf overnemen, dan wel een eigen vestiging openen.”

ERP

JOHAN L’ECLUSE, FRANK DE PALMENAER EN LUC BOSSAERT (ABO) Op twee jaar tijd groeide ABO uit tot de belangrijkste speler op de Vlaamse bodemsaneringsmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content