DE VRIJE BANKIER
Vanaf 1 januari 1997 komt Erwin Vandendriessche (37j.) het directiecomité van Icos versterken als chief financial officer. Het illustreert de ambitie van de Leuvense technogroeier, die actief is in visuele inspectiesystemen voor de productie van halfgeleiders en zijn omzet de voorbije jaren gemiddeld met 34 % zag opkrikken. En het toont ook de reputatie van de Oost-Vlaming Vandendriessche, die al op 30-jarige leeftijd lid werd van de raad van bestuur van dat andere Vlaamse groeifenomeen, Lernout & Hauspie Speech Products ( LHSP).
“In die hoedanigheid heeft hij de Nasdaq-introductie van LHSP begeleid,” prijkt in het persbericht van Icos. “Ach,” relativeert Erwin Vandendriessche snel. “Door het MBA-uitwisselingsprogramma tussen de KU-Leuven waar ik afstudeerde als handelsingenieur en de universiteit van Chicago kon ik aan de slag bij de Amerikaanse bank Continental Illinois.” In ’83 kwam hij als account manager terecht in Brussel, waar hij vrij snel doorstootte naar de afdeling corporate finance.
“Toen hadden we nog de klant aan de ene telefoon en de investeringsbankier aan de andere, en konden we uit die deals goeie winsten maken,” herinnert Vandendriessche zich. “In de zuivere equity deden we ervaring op door tweede opinies te verstrekken bij overnames van bedrijven zoals Tiense Suikerraffinaderij.” Maar toen sloeg het noodlot toe. In de VS kwam er een run op Continental Illinois, de bank kwam uiteindelijk in handen van de Amerikaanse overheid en de Belgische vestiging werd overgenomen door de Banco Hispano. “Het sein voor mij om te vertrekken : de Spanjaarden hadden geen mentaliteit voor corporate.” De afdeling fusies & overnames van Indosuez werd de volgende etappe. Slechts voor twee jaar.
“Een vriend, die wisselagent en beursmakelaar was, wilde op eigen houtje de niche van de corporate finance voor middelgrote bedrijven aanboren en vroeg me om partner te worden.” Samen stampten ze RVD Securities uit de grond. Hij glimlacht : “We gingen de wereld veroveren.”
Zijn vennoot had zich toen echter zwaar geëngageerd in het Super Club-aandeel. Toen de videoketen over de kop ging, raakte deze zijn makelaarsstatuut kwijt en verloor Erwin Vandendriessche een partner. Waarop hij toenadering zocht tot de Nederlandse Rabobank. Dat resulteerde in ’91 in de oprichting van Finstrad. “Een harde leerschool,” aldus Vandendriessche. “In de corporate finance kon ik wel een grote broer gebruiken die de nodige transacties aanbracht. Op eigen houtje moest ik telkens opnieuw de naam “Vandendriessche” verkopen. Terwijl Indosuez, om maar één voorbeeld te geven, sowieso al de aura van degelijkheid en betrouwbaarheid rond zich had.”
In april ’93 werd Finstrad een 100 %-investeringsdochter van de Rabobank. Onlangs nog kwam het investeringsvehikel in het nieuws door zijn participatie in de holding van de Telenet-groep. Erwin Vandendriessche werd hoofd van de corporate finance-afdeling van de Nederlandse bank in Brussel en werd begin dit jaar nog lid van het directiecomité.
Die carrière-klim wordt nu voortijdig afgebroken voor Icos. “De drang naar vrijheid om zélf iets te ondernemen, werd me net iets te groot.”
ERWIN VANDENDRIESSCHE (ICOS) De drang om zélf te ondernemen, werd me net iets te groot.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier