De voet aankleden

Hedendaags minimalistisch schoeisel, dat is de specialiteit van Armando Pollini. Met een eenvoudige lijn en een supermateriaal Elast creëert hij een comfortabele biotoop voor de voet. België is zijn tweede grootste markt.

Tekst : SERGE VANMAERCKE

Ooit een belangrijk centrum in de schoenenindustrie, blijven er vandaag nog een tiental kleine ateliers over in Vigevano, een klein stadje (60.000 inwoners) in de Lombardische valleien. Armando Pollini vervaardigt 250.000 paar schoenen per jaar. Zijn schoenen gaan wereldwijd in 600 verkooppunten over de toonbank ; in België kun je op 150 plaatsen terecht. Zijn collectie bestaat voornamelijk uit damesschoenen, hoewel de herenschoen aan belang wint.

Hoewel Armando Pollini Italiaan is in hart en nieren, passen zijn ontwerpen niet echt binnen de typische stijl van de Italiaanse schoenen. Volgens hem, en hij voert meer dan 90 % uit, staan Italianen niet open voor een internationale stijl. Dit in tegenstelling tot Duitsers en Belgen ; die blijken echte liefhebbers van zijn schoenen te zijn.

De naam Armando Pollini is vooral bekend om zijn schoenen in Elast ; wat niet wil zeggen dat hij leder zonder meer schuwt. Elast is een product dat 12 jaar geleden in Duitsland ontdekt werd, en oorspronkelijk bestemd was voor de productie van korsetten. Maar het materiaal werd verbeterd en aangepast, en op dit moment is het de favoriete stof van Armando Pollini. “In dit materiaal kan de voet ademen, het is elastisch en waterbestendig”, benadrukt Pollini.

Toen einde jaren 1980 een Amerikaanse journaliste Vigevano bezocht, en ook de fabriek van Pollini aandeed, doopte ze hem the King of Elast. Hij heeft deze titel laten deponeren en maakt er handig gebruik van om zijn merk te promoten. Maar : “De echte promotie gebeurt door de schoenen zelf, en die hebben geen titels nodig”, zo luidt het.

Alvorens

hij zijn eigen label op de markt bracht, werkte Armando Pollini een tijd als zelfstandig ontwerper, met name voor Mario Valentino en voor de Belgische fabrikant Dacobel, nu Mach 3. Hij ontwierp voornamelijk goedkope collecties, maar slaagde er nooit in om volledig zijn eigen zin te doen. “Schoenen met je eigen naam, dat betekent je eigen zin doen”, dacht hij. En hij begon voor zichzelf.

Sindsdien houdt hij zich met de voornaamste dingen des levens bezig : eenvoud, klasse, originaliteit en kwaliteit, gecombineerd met comfort van ’s morgens tot ’s avonds en dat allemaal op één en dezelfde leest geschoeid. Zijn voorkeur gaat onder andere naar platte schoenen.

Inspiratie voor zijn ontwerpen en modellen vindt hij overal. In een film, een schilderij, een meisje dat voorbijwandelt, het modebeeld. “Mode kan op een maand, zelfs een week voorbijgestreefd zijn”, zegt hij. “Cultuur, dat is mode op lange termijn. Met stevige fundamenten.”

Uit zijn interesse voor cultuur is een prestigieus boek ontstaan, uitgegeven door Leonardo Arte : “Armando Pollini – Design e Affinite elettive”, een uitgave waarin de creaties van de schoenontwerper gelinkt worden aan voorwerpen uit de industriële vormgeving. Het was het eerste boek in een reeks die gewijd is aan bekende modenamen, waaronder Gianfranco Ferré en Dolce & Gabbana.

Voor Armando Pollini is de voet een belangrijk onderdeel in het verleidingsspel. En volgens bepaalde reclamemakers blijkt de voet inderdaad een mysterieuze aantrekkingskracht te hebben. “De voet aankleden, dat is het mysterie een uiterlijk geven”, zegt Armando Pollini. “Mijn schoenen omwikkelen het mysterie, kleden het symbool”.

Zijn enige exclusieve boetiek ligt in Londen, vlakbij de bekende Bond Street, het hart van de mode. Als we informeren naar bekende namen die zijn schoenen dragen, is Armando Pollini erg terughoudend. Toch citeert hij met veel plezier één naam : die van Gaetano Pesce, de in New York wonende Italiaanse architect aan wie het Centre Pompidou in Parijs vorig jaar een grote tentoonstelling wijdde. Op een bepaald moment maakte de fabriek 30 exclusieve paren per jaar voor Pesce.

In tegenstelling tot bepaalde andere bekende merken, heeft Armando Pollini besloten om in zijn geboortedorp Vigevano te blijven : “Hier heb ik mijn wortels. En ook op professioneel gebied is dit de beste plek, met de beste werknemers ter wereld. Geen wonder dus dat ik de beste schoenen lever”, voegt hij er lachend aan toe.

Er zijn slechts twee dingen die deze Amministratore unico van Armando Pollini toch nog enigszins dwars zitten : hij vindt zichzelf een slechte verkoper, en zijn schoenen zijn volgens hem te duur (tussen de 5000 en 7000 frank in België).

Armando Pollini heeft, naast zijn schoenen, ook een bescheiden lijn in dameskleding op de markt gebracht. “Maar voor mij”, zegt hij, “is kleding ondergeschikt aan schoenen. Kleren zijn accessoires…”

Armando Pollini : Mode kan op een maand, zelfs een week voorbijgestreefd zijn. Cultuur, dat is mode op lange termijn.

De voet is een belangrijk onderdeel in het verleidingsspel. Schoenen omwikkelen het mysterie, kleden het symbool.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content