DE VLUCHT VOOR DE DURE FRANK
KOPEN IN VS EN AZIE.
Hugo Vandamme, gedelegeerd bestuurder Barco, heeft het niet begrepen op de sterke Belgische frank. Een ijzersterke monoloog :
“De dure Belgische frank is de reden waarom wij onze internationalizering in sneller tempo doorvoeren dan nodig is. We kopen bij voorrang bedrijven over in de VS en in Azië, dus buiten de Duitse mark-zone. De beslissing om de Belgische frank te koppelen aan de DM was een politieke beslissing, geen gevolg van verbeterende ekonomische gegevens. Moest de DM niet zo sterk staan, dan zouden de andere munten ook zwakker kunnen worden. De Westeuropese landen en munten moeten zich sterker voordoen dan ze zijn.
“België alleen kan niet vechten tegen de abnormaal hoge waarde van de munten in de DM-zone. Ik pleit voor een daling van het muntniveau in heel West-Europa. We kunnen daarvoor niet wachten op een Europese Muntunie. Het gros van de Westeuropese industrie staat voor zeer zware jaren. Als we blijven talmen, voeren we steeds meer werkloosheid in vanuit Azië en Amerika. Dat zal zware sociale gevolgen hebben. Ik zag met genoegen dat de nieuwe Franse premier, Alain Juppé, als eerste prioriteit de tewerkstelling noemt, zelfs als dat ten koste gaat van zijn franc fort. De federale en Vlaamse overheid moet samen met de Franse regering en de Nederlandse regering de Duitsers, Bonn, overtuigen om de muntwaarden in de DM-zone te doen zakken. We hebben vandaag alle nadelen van een in feite eengemaakte munt, zonder de voordelen.
“Vijfentwintig procent van onze omzet van 12 miljard frank is dollargevoelig. Van onze 2500 werknemers werken er reeds 1 op 10 in de Verenigde Staten en 1 op 5 in het buitenland. In de VS doen we aan verkoop, marketing, service, onderzoek en fabrikage. De sterke Belgische frank en de verzwakkende Amerikaanse dollar duwen mankracht, nieuwe banen en investeringen richting de VS. Voor het bedrag aan Amerikaanse Barco-activa zoeken we ook leningen in dollar. Als de dollarwaarde zakt, daalt de kostprijs van de lening. We worden onafhankelijker van de schommelingen van de dollar door te opereren in de dollarzone. Dit beleid dateert niet van gisteren, voor deze oriëntatie kozen we reeds in 1982. Er is echter een groeiend uitstotingseffekt door de dure frank. Als de dollar gedurende een heel jaar met 1 frank zakt, krimpt onze winst met 45 miljoen frank, zakt hij met 3 frank de huidige tendens dan valt de winst terug met 135 miljoen frank. Op een totale opbrengst van 1,6 miljard frank over ’94 is dit een beperkte inlevering.
“De ekonomen maken een zeer belangrijke en blijvende fout in hun beoordeling van de waarde van de Belgische frank. De vragen luiden niet Waarheen voert België uit en Zijn de munten daar zwak of sterk ? De enige steekhoudende vraagstelling is : Waar hebben de konkurrenten van Barco, en de andere Belgische exporteurs, hun vestigingen ? Waar produceren ze en aan welke kosten ? Dat bepaalt onze kompetitiviteit. Als men het woord dollar uitspreekt, denkt men automatisch aan de VS, maar men vergeet lichtzinnig dat grote delen van Azië, met uitzondering van Japan, hun munten koppelen aan de dollar, zij werken binnen de dollarzone. Dit geldt ook voor Latijns-Amerika.
“De ekonomen vertrekken vanuit een ideaalbeeld, waarbij iedereen de spelregels volgt. Maar… het is mijn vaste overtuiging, gebaseerd op de praktijk van Barco, dat de VS hun dollar hanteren als ekonomisch wapen. Zij willen terug van een diensten- naar een industriële ekonomie. Daarvoor mogen de spaanders vallen buiten de dollarzone. Daar trekken de Amerikanen zich niets van aan. In de jaren tachtig dachten de Amerikanen dat zij de knapsten waren en dat ze zich zouden toeleggen op marketing, verkoop, onderzoek en ontwikkeling. De produktie was voor de lage-lonenlanden. De dollar stond toen heel hoog. Maar op die manier hou je geen banen meer over voor je laag- of middelgeschoolden. Aan het einde van de jaren tachtig drong het besef door dat deze tweedeling onhoudbaar is. De Amerikanen sloegen aan het herindustrializeren en iedereen buiten de dollarzone betaalt de rekening. Zenith was op sterven na dood, het maakt echter vandaag opnieuw televisietoestellen in de VS. De Amerikanen praten nu over fair trade, niet meer over free trade.
“Wat gebeurt er op het terrein met het voorgaande in het achterhoofd ? Voor iedere producent is het belangrijk om op die gigantische Amerikaanse markt aanwezig te zijn en het marktaandeel te verhogen of minstens te behouden. Ik pas mijn prijs aan om mijn marktaandeel te beschutten. De Amerikanen zijn de prijsleiders.
“Alle Barco-produkten hebben een hoge toegevoegde waarde, voor de meeste zijn er slechts 2 à 3 konkurrenten. Duitsland heeft veel produkten met toegevoegde waarde, unieke eindprodukten, dus met minder konkurrenten. Frankrijk heeft er niet zo veel, en dus heeft het problemen met zijn franc fort. België fabrikeert weinig veredelde produkten. Met halffabrikaten en een sterke Belgische frank kan je je moeilijker handhaven.
“Ik hoor wel eens het argument dat de sterke Belgische frank de import goedkoper maakt. Dit voordeel blijft echter hangen bij de tussenpersonen én de Belgen kopen nog veel van hun goederen en diensten in de DM-zone. Waar blijft het importvoordeel ? “
HUGO VANDAMME (BARCO) “De Belgische en Vlaamse regering moeten samen met Parijs en Den Haaggaan pleiten in Bonn voor lagere muntwaarden in de DM-zone. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier