De Vlaamse chef van 4300 Franse slagers

Dat Smithfield de Europese vleesactiviteiten overneemt van Sara Lee, heeft ook grote gevolgen voor Luc Van Gorp. Onze landgenoot komt aan het hoofd van de Franse activiteiten van de nieuwe groep.

Ik ben blij dat ik nog eens Nederlands kan praten,” knipoogt Luc Van Gorp (41). De voorbije jaren maakte de Kempenaar haast ongemerkt carrière in de internationale vleeswarenindustrie. Tien jaar lang werkte hij voor Aoste, waarvan de laatste vijf jaar in Frankrijk. Vorig jaar ruilde hij de dochter van het Amerikaanse beursgenoteerde Sara Lee voor sectorgenoot Jean Caby. Het afscheid van Aoste was echter niet definitief, zo bleek recentelijk.

Op professioneel vlak heeft Luc Van Gorp het zwaarste jaar uit zijn carrière achter de rug. Bij Jean Caby – dat in 2004 in handen was gekomen van Smithfield, dat ook al een notering op NYSE heeft – was er bij zijn aankomst nogal wat werk aan de winkel. De vleesgroep met hoofdzetel in Rijsel was heel sterk productiegericht, terwijl men bij Smithfield steevast met de consument in het achterhoofd zit. “We hebben hard moeten werken aan een mentaliteitswijziging, maar onze inspanningen hebben heel snel het gewenste resultaat opgeleverd,” zo blikt Luc Van Gorp tevreden terug. Hij is erg te spreken over de typische no-nonsensecultuur bij Smithfield.

De communicatiewetenschapper (Universiteit Gent) kreeg er zonet nog een pak extra verantwoordelijkheden bij, want moederbedrijf Smithfield nam de Europese vleesactiviteiten van Sara Lee over. Als gevolg daarvan kreeg Luc Van Gorp nu ook de leiding van de groep Aoste, die hij amper één jaar geleden verliet omdat er een verschil in visie was over de verkoop met het Europese management. Maar van rancune was er absoluut geen sprake. “Integendeel, het was een blij weerzien met heel wat mensen. Dat ik Aoste van binnen en van buiten ken, heeft natuurlijk heel wat voordelen en zal de integratie alleen maar gemakkelijker maken,” aldus Van Gorp.

Sinds kort mag hij zich de grote baas noemen van 4300 medewerkers (gespreid over zeventien fabrieken, waarvan twee in Noord-Italië), die samen een omzet realiseren van 820 miljoen euro. De operatie betekende ook op privévlak een grote verandering, want Van Gorp mocht meteen weer zijn koffers pakken. Het hoofdkwartier van de fusiegroep bevindt zich namelijk in Lyon. “Rijsel lag natuurlijk een stuk dichter bij de Belgische grens, maar we zullen nog heel regelmatig terugkeren naar onze roots,” aldus Van Gorp, die samen met zijn echtgenote een zoontje van zes heeft.

Van Gorp is alvast in de wolken over de fusie. “Complementariteit is het sleutelwoord, want terwijl Aoste sterk staat in de droge producten (zoals droge worst), is Jean Caby een belangrijke speler in het segment van de kookproducten (zoals spekreepjes en pasteien). Toch zal het voor de nieuwe medewerkers even afkicken worden, want de laatste jaren was men bij Sara Lee nogal gefocust op de korte termijn, waardoor niet altijd de juiste beslissingen werden genomen. Bij Smithfield hebben we wel een langetermijnvisie.”

LUC VAN GORP (AOSTE)

IS: gedelegeerd bestuurder van de nieuwe fusiegroep Aoste.

VRIJE TIJD: familie, wandelen, fietsen, restaurant, cultuur opsnuiven, boeken.

DVT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content