De vijf sterren van Sotogrande

VALDERRAMA Een adembenemend mooi en moeilijk parcours.

De Europese topspelers verzamelen deze week in het Spaanse Valderrama voor de Andalucia Masters. Het parcours van de privéclub in Sotogrande, een mondain en paradijselijk uithoekje van Zuid-Spanje, is een van de meest indrukwekkende golfoorden, met zelfs een drive op de rots van Gibraltar. In 1997 werd de Ryder Cup er gespeeld.

Voor golfliefhebbers is Sotogrande een van de absolute musts. Net zoals het Californische Monterey, het Schotse Saint-Andrews of Quinta do Lago in de Algarve kan het badstadje op amper een paar vierkante kilometer uitpakken met verscheidene gereputeerde parcours. Het bekendste parcours, Valderrama, is een championship course en werd in 1975 getekend door de Britse architect Robert Trent Jones. Het terrein is omzoomd door dennenbomen, adembenemend mooi maar ook technisch bijzonder moeilijk. De greens behoren tot de snelste ter wereld.

Voor kenners heeft Sotogrande nog veel meer te bieden. Zoals San Roque met zijn twee ’18 holes’, de Old Course en de New Course. De Old Course, in 1990 aangelegd door Dave Thomas en Tony Jacklin, wordt niet zelden ‘de kleine Valderrama’ genoemd. Het parcours is tegelijk technisch en tactisch moeilijk, maar altijd even fantastisch voor de toeschouwer. Iets verderop ligt La Reserva, iets moderner en Amerikaanser. Dat parcours bevindt zich op de hellingen en werd in 2004 getekend door Cabell Robinson: een moeilijk maar tegelijk ludiek parkland met brede fairways, waterhindernissen, grote bunkers en glooiende greens. Dankzij de talrijke tees komt ieder type speler er aan zijn trekken.

Tot slot is er de Real Sotogrande, een parcours van ongeëvenaarde schoonheid dat ook door de gereputeerde Robert Trent Jones werd getekend. Het parcours is vlak, bevindt zich dicht bij de Middellandse Zee en is omzoomd door palmbomen en dennen. Het is geen toeval dat er grote wedstrijden werden georganiseerd, met winnaars als Severiano Ballesteros.

Sotogrande, een uniek parcours, was lange tijd alleen toegankelijk voor clubleden. Vandaag laten de clubs Real Sotogrande en Valderrama af en toe ook niet-clubleden toe, voor een greenfee van 240 tot 400 euro. De prijzen voor La Reserva en San Roque zijn iets democratischer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content