De vier krachten van gent
Gent heeft weer een reden om te feesten. Langs een bocht in de Schelde opent De Krook, de nieuwe stadsbibliotheek en zo veel meer.
Vrijdagavond 10 maart is het zover. Dan opent De Krook zijn deuren, de nieuwe hoofdbibliotheek van Gent. Zoals altijd bij officiële openingen worden er lintjes geknipt. Op de opening van De Krook wordt de schaar wel erg intensief gehanteerd. “Niet alleen de notabelen, alle bezoekers mogen een lintje doorknippen”, vertelt schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a), die ook voorzitter van cvba De Krook is. “Zo tonen we meteen dat het een gebouw is voor alle Gentenaars.”
Quadruple helix
Met De Krook krijgt Gent voor het eerst een gebouw dat echt ontworpen is voor de functie van stadsbibliotheek. Maar is een stadsbibliotheek in deze digitale tijden nog wel relevant? Storms: “Ja, maar in een maatschappij met een overvloed aan informatie is wel meer behoefte aan oriëntatie in al die kennis. De Krook speelt daarop in. Technologie kan daarbij een hulpmiddel zijn.”
Tegelijk is De Krook veel meer dan een bibliotheek. “Een open huis voor cultuur, kennis en innovatie”, klinkt het ambitieus. Voor de kennis en de innovatie kan De Krook rekenen op twee andere bewoners: het onderzoeksinstituut imec en de UGent. Ze krijgen er niet alleen kantoorruimte, maar ook labo’s, een co-creatieruimte en een startersruimte. “De Krook verbindt die drie partners en stimuleert de interactie”, zegt Storms. Professor Lieven De Marez, het hoofd van imec-mict-UGent, bevestigt dat: “In discussies over slimme steden gaat het vaak over de quadruple helix – een innovatiemodel dat vier krachten bundelt: de overheid, de industrie, de academische wereld en de burger. Het mooie is dat die vier krachten in De Krook samenkomen.”
Imec ziet de verhuizing als een unieke kans om in dialoog te treden met eindgebruikers. “De Krook zal een soort levend lab zijn”, zegt De Marez. “En een toetssteen: wat zijn die technologie en kennis waard? Dagelijks zullen ongeveer 3000 mensen De Krook bezoeken. Een spiegel van de maatschappij.” “De Krook blijft in de eerste plaats een bib”, benadrukt Storms. “Je kunt er dus gewoon een boek lenen, de krant lezen of een koffie drinken. Maar de bezoekers worden er wel getriggerd – onder meer met een grote data wall – om mee te werken aan onderzoeken, te experimenteren, te ontdekken.”
De UGent ziet De Krook als een boeiende interface tussen hun product – kennis – en de brede maatschappij. “UGent is geen campusuniversiteit”, zegt De Marez. “Het is meer een kenniswinkelcentrum met kenniswinkeltjes in de hele stad. Dit wordt ons mooiste winkeltje met de chicste etalage.”
Ideale mix
Storms en De Marez benadrukken hoe uniek De Krook is. “Uiteraard zijn er werkbezoeken geweest aan andere bibliotheken”, zegt Storms. “Dokk1 in Aarhus vond ik heel inspirerend. Ook die bibliotheek leeft volop in een gebouw dat meer te bieden heeft dan een plek waar je boeken ontleent.” De Marez maakt de vergelijking met het MIT. “Daar komen creativiteit en innovatie ook samen. Gent is bekend om zijn creatieve sector.”
De Krook heeft ook een uitgesproken stedenbouwkundige ambitie. “Vroeger was dit een verloederd en verloren stukje stad, waar iedereen met een grote boog omheen liep”, zegt Storms. Het ontwerp van de Belgisch-Spaanse architectentandem COUSSÉE & GORIS architecten/RCR Arquitectes past zich natuurlijk in de omgeving in en maakt verbindingen met de rest van de stad. “In het gebouw heb je prachtige gezichten op de stad: de torens, de Vooruit, de Sint-Pietersabdij en de Boekentoren.”
Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier