De verhalen van 30.001 nacht
De Trends Top 30.000, vanaf 1 februari verkrijgbaar, bevat weer een eindeloze schat aan informatie. Bijvoorbeeld dat bijna de helft van de debiteurenbeheerders vrouwen zijn en dat Recticel de grootste gebruiker van uitzendarbeid is. En misschien staat u er ook wel in.
In de vier laatste edities van de Trends Top 30.000 was ongeveer 63% van de bedrijven in Vlaanderen gevestigd, de totale omzet draaide steeds rond de 55%. De in Wallonië gedomicilieerde ondernemingen nemen 21% van het aantal voor zich en 13% van de omzet. Brussel is steeds goed voor een proportioneel veel groter aandeel van de omzet, omdat het de thuishaven is van heel wat grote nationale en multinationale groepen. Banken, verzekeraars en holdings blijven in dit overzicht buiten beschouwing (zie tabel 1).
De tabel geeft een mooi beeld van de economische evolutie van de verschillende gewesten. En geeft een indicatie van wat soms omschreven wordt als le renouvellement wallonne. Terwijl de gemiddelde omzet van het Waalse bedrijf in die vier jaar ongeveer evenveel is gestegen als de gemiddelde omzet van het Vlaamse bedrijf, toont de nettowinst een heel ander beeld. De gemiddelde nettowinst van het Vlaamse bedrijf is van 1996 naar 1999 gestegen met 23%, in Wallonië bedraagt de stijging 90%. Met als gevolg een verbetering van de nettowinstmarge van 2,4% naar 3,8% in het zuiden van het land, terwijl het noorden slechts van 3,1% naar 3,8% is gestegen. Het gemiddelde Waalse bedrijf was dus in 1999 even rendabel als het gemiddelde Vlaamse bedrijf. Uitkijken wat 2000 zal geven.
Te weinig vrouwen
Dat het met de vrouwen aan de top van het bedrijfsleven niet goed gesteld is, weten we al langer. De Trends Top 30.000 bewijst dit eens te meer. Bij de 5000 grootste bedrijven is slechts 4,3% van de gedelegeerd bestuurders, directeurs-generaal en zaakvoerders vrouwen. In de Top 30.000 is dat 7,93% en in de Trends Top 100.000 – nieuw en enkel beschikbaar op www.trendstop.be – 10,8%. Nog steeds een erg bedroevend resultaat.
Nemen we alle leidinggevende functies in beschouwing, dan doen de vrouwen het nog steeds niet veel beter. In de Top 30.000 gaat het dan om 17,78% vrouwen. Bij de 100.000 grootste bedrijven – en dat zijn eigenlijk vrijwel alle bedrijven in België – is dat slechts enkele fracties meer.
Bovendien zijn de rolpatronen nog erg sterk. De drie topsectoren voor vrouwen zijn de rusthuizen, de farmacie en het toerisme. Terwijl de drie topfuncties voor de mannen gedelegeerd bestuurder, directeur verkoop en directeur-generaal zijn, is dat bij de vrouwen directeur boekhouding, administratie en personeel. Gaan we nog wat meer in de diepte van de onderneming, dan zien we wel een echte verrassing. Onder de debiteurenbeheerders is 44,71% vrouwen. We zullen ons maar onthouden van seksistische opmerkingen.
Guido Muelenaer
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier