De vergrijzende wereld
De wereldbevolking ondergaat een demografische revolutie, al bekijken de meesten het als een stille, geleidelijke evolutie. Maar wat de voorbije honderd jaar is gebeurd, is absoluut zonder voorgaande in de wereldgeschiedenis. Ook voor aandelen- en obligatiebeleggers is die demografische revolutie één van de drie belangrijkste ontwikkelingen voor de toekomstige rendementen voor hun roerend vermogen.
Tussen 1950 en 2050 zal de wereldbevolking naar schatting met zowat 6,5 miljard mensen zijn aangegroeid (van 2,5 naar 9 miljard mensen). Een bevolkingsexplosie dus. Dat is niet het enige spectaculaire fenomeen. Er is ook de enorme stijging van de gemiddelde levensverwachting. In 1950 werd de gemiddelde aardbewoner slechts 47 jaar. Volgens de Population Division van de Verenigde Naties zal dat 77 jaar zijn tegen 2050. Dat is een grotere stijging dan in de vijfduizend jaar ervoor. De vruchtbaarheid van vrouwen is tegelijk wereldwijd teruggelopen van gemiddeld vijf kinderen in de jaren zestig tot 2,7 kinderen.
Het aantal 65-plussers is de voorbije vijftig jaar verdrievoudigd en zal de komende vijftig jaar nog eens verdrievoudigen. Volgens de prognoses evolueren we van 600 miljoen 65-plussers in 2000 naar 2 miljard in 2050. De combinatie van lagere geboortecijfers en fors dalende mortaliteitscijfers leidt ertoe dat in een halve eeuw tijd het percentage 65-plussers in de wereldbevolking meer dan zal verdubbelen (van 10 naar 22 % in 2050). Tegenwoordig vieren elke seconde twee wereldburgers hun 65ste verjaardag.
Nieuwe dynamiek
Er is sprake van een nieuwe dynamiek in de gezondheidssector, waar de focus weer ligt op groei en niet meer op het behoud van bestaande posities. Het thema heeft het voorbije jaar dan ook een positieve bijdrage geleverd aan het rendement van de voorbeeldportefeuille. Het Belgische UCB, waarin we belegd zijn via Tubize, demonoholding en referentie-aandeelhouder van UCB, toont de nieuwe dynamiek van de sector met de aanhoudende groei van de nieuwe stermiddelen Cimzia, Vimpat en Neupro. Tubize is dan ook een uitblinker geweest.
Maar het is ook tijd voor een andere dynamiek in dat thema in de portefeuille. We verzilverden de ruim 20 % winst op Sanofi en hebben beslist een einde te stellen aan een tijdperk door afstand te doen van het belang in Thrombogenics,na erg ontgoochelende jaarresultaten over 2014 (zie p. 12). Beide acties geven ruimte om nieuwe initiatieven te nemen. Al geruime tijd volgen we Fagron.Het is dan ook de topkandidaat om te promoveren naar de voorbeeldportefeuille. Daarnaast is er eventueel ook ruimte voor een of meer Belgische biotechbedrijven. Weliswaar nemen we slechts een beperkte positie. We denken in de eerste plaats aan Ablynx en MDxHealth. Maar ook de recentste biotechintroductie, Bone Therapeutics,houdt volgens ons ook flink wat beloften in, (lees p. 7).
FAGRON IS EEN TOPKANDIDAAT OM TE PROMOVEREN NAAR DE VOORBEELDPORTEFEUILLE.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier