De vennootschappen achter het stadion
De financiering van de bouw van het Gentse voetbalstadion gebeurt rond drie sleutelspelers: Artevelde-Stadion CVBA, Buffalo nv en Ring Investments nv.
Artevelde-Stadion CVBA is de bouwheer van het stadion. Het complex, dat beantwoordt aan de normen van de Wereld- en Europese Voetbalbond (FIFA en EUFA), kost 76 miljoen (exclusief een upgrading van 10 miljoen waarvoor AA Gent subsidies en sponsors hoopt te vinden). De kostprijs om de erfpacht op de grond over te nemen van de stad is 12,3 miljoen. Het gebouw zelf kost 60 miljoen en de parking 4 miljoen.
Zodra het stadion er staat, verkoopt Artevelde-Stadion het commerciële gedeelte (inclusief de buitenparkings, die ter beschikking worden gesteld bij wedstrijden) aan Ring Investments. Dat is een joint venture van Optima en International Real Estate Construction (Ghelamco). Optima koopt een deel aan voor zijn kantoren (13 miljoen), de rest wordt uitgebouwd tot een commercieel complex (ter waarde van 37 miljoen euro).
In een tweede fase ontwikkelt Ring Investments de terreinen rond het stadion tot een bedrijven- en retailcentrum. De stad Gent is bereid om op termijn de nodige vergunningen te leveren. De opbrengst van dit vastgoed maakt het totaalproject voor Optima en Ghelamco renderend.
Het voetbalgedeelte van het stadion, ter waarde van 24,5 miljoen euro, verkoopt Artevelde-Stadion CVBA aan de nv Buffalo. Om de aankoop te financieren namen het Stadsontwikkelingsbedrijf van Gent ( SOB) en Buffalo deel aan een kapitaalverhoging van 1 miljoen bij de CVBA, waaraan beide ook een converteerbare obligatielening van 13,8 miljoen euro verlenen. Dat laatste bedrag wordt gefinancierd door de eigen middelen van SOB/Buffalo en de gekapitaliseerde opbrengst van de erfpacht (12,3 miljoen). Buffalo zal bij Ethias ook een lening (met stadswaarborg) van 9,4 miljoen afsluiten. Ter compensatie van zijn inbreng wordt SOB op termijn voor 77 % eigenaar van Buffalo. Optima draagt de rest van het kapitaal bij, deels door de aanloopkosten aan te rekenen.
Het stadion zal worden uitgebaat door de exploitatievennootschap Horeca Foot. Die betaalt een jaarlijkse vergoeding van 1 miljoen euro (geïndexeerd) gedurende de looptijd van 27 jaar. Daarvan wordt twintig jaar lang 850.000 euro doorgestort om de lening aan Ethias af te betalen. De door AA Gent te betalen huuropbrengsten van 400.000 euro (geïndexeerd) zijn goed voor iets minder dan de helft van de inkomsten van Horeca Foot, dat hoofdzakelijk gefinancierd wordt via andere bronnen (onder meer horeca-inkomsten). Het zal een deel van de opbrengst ook gebruiken ter financiering van de upgrade van het stadion. Na twintig jaar wordt de relatie tussen de verschillende partijen geëvalueerd.
Horeca Foot werd april 2008 opgericht door AA Gent (meer bepaald de Koninklijke Atletiek Associatie Gent) en KAAG Management van voorzitter Ivan De Witte. Die laatste is samen met manager Michel Louwagie zaakvoerder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier