De vastgoedtycoon achter Mevrouw Leemans’ bankier
Terwijl Fortis en Dexia de kredietcrisis uitzweten, ploetert ook de Antwerpse kredietmaatschappij Krefima zich uit haar problemen. De markleider stond zijn klanten voor 1,6 miljard euro hypothecaire leningen toe (naast 800 miljoen euro minder problematische consumentenkredieten). Elke maand komt daar 30 tot 35 miljoen bij. “De gestegen kostprijs van aangetrokken werkmiddelen door de internationale kredietcrisis maakt het ons moeilijk”, vreest algemeen directeur Luc Adriaenssen. “Noem ons gerust de bankier van de klanten van Mevrouw Leemans (de bekende Antwerpse kredietmakelaar, nvdr). We kunnen dat soort hypotheekkredieten niet meer in een pakket op de markt verkopen. We zoeken een andere oplossing. Eventueel kan dat via een externe partner.”
De Krefimatopman wijst erop dat zijn aandeelhouder de kredieten moeilijk zelf kan financieren. Dat is nochtans geen armoezaaier. De holding boven Krefima is het Luxemburgse Amodo, op zijn beurt gecontroleerd door het Nederlandse ZBG Holdings. Deze onderneming is in handen van de Eindhovense vastgoedtycoon Frank Zweegers, volgens het Nederlandse blad Quote nummer 53 op de lijst van de rijkste Nederlanders, met een geschat vermogen van 430 miljoen euro. “Hij lacht met dat bedrag, want het is te laag”, zegt een Vlaamse zakenpartner.
In gezelschap met vrienden houdt de 47-jarige ondernemer (verwant met Joost Zweegers, de frontman van de popgroep Novastar) er een “met champagne overgoten leven” (dixit Quote) op na. Tijdens de Franse vastgoedbeurs Mipim nodigt hij iedereen met naam en faam in het Belgische en Nederlandse vastgoed uit op zijn 35 meter lange Mangusta (de Ferrari onder de jachts, met ligplaats in Saint-Tropez). Schril in tegenspraak met de uitbundige stijl, is zijn gebrek aan openheid tegenover media. Nergens verscheen ooit zijn foto, laat staan een interview. “Als hij weet dat ik met Trends over hem spreek, schiet hij mijn kop eraf”, zegt een collega-vastgoedman.
Gewiekst
Zweegers’ bedrijf Breevast Belgium (dochter van Breevast BV, ook onder ZBG) staat volgens de Investors Directory 2008 (Expertise/CBRE) met een portfolio ter waarde van 533,6 miljoen euro op de elfde plaats van Belgische vastgoedinvesteerders. Wat macht en invloed betreft, behoort Zweegers echter bij de eerste tien en speelt hij op het niveau van lobbyisten als Eric Verbeeck (Interbuild-BAM) en Erik De Vocht (Robelco).
Die laatste begon trouwens met de Belgische staat een juridisch dispuut over de verwerving van de Financietoren en het Rijksadministratief Centrum. Breevast kocht die gebouwen in 2001 van de federale overheid. Robelco sprak van onregelmatigheden. Ook het gerecht wierp zich op de transactie. Volgens De Morgen zou meer dan een miljoen euro versluisd zijn naar politici. De krant noemde in dit verband Open Vld’er Rik Daems, toen minister van Overheidsgebouwen, en vastgoedlobbyist Rony Van Goethem. Breevast ontkent deze aantijging met klem, wegens “gebaseerd op geruchten”. Zweegers lijkt net te gewiekst om zich met dat soort zaken in te laten. Externe lobbyisten worden geacht binnen de lijntjes te kleuren, of ze worden gedumpt.
Hedwig De Koker, penningmeester van Open Vld en tot voor een jaar bestuurder van Krefima: “Ik kan me moeilijk voorstellen dat Zweegers toen iets onoorbaar heeft gedaan. Dat hij of zijn medewerkers in die periode het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Rik Daems platliepen, lijkt me wel logisch. Je bouwt bij zo’n transactie een relatie op.”
Zeer creatief en vindingrijk
Het liberale Vlaamse parlementslid Jaak Gabriels, die ooit een mandaat in een Slowaakse vennootschap van Zweegers had, typeert hem als “zeer creatief, vindingrijk en innemend”. De burgemeester van Bree kent hem al twintig jaar, omdat het landbouwmachinebedrijf van Franks vader André Zweegers en oom Jan een filiaal had in de Noord-Limburgse gemeente. De onderneming uit Eindhoven werd in de jaren zeventig aan Thyssen Bornemisza verkocht voor een flinke som, de basis van het familiefortuin.
Franks neef Peter is bijvoorbeeld met Mopro actief in residentiële projecten in Antwerpen. In februari 2008 richtte hij met Electrorail (de legendarische holding van de familie Empain, die zijn neef in 2003 verwierf als fiscaal vehikel) Mopro III op. Frank Zweegers bezit ook de Kempense villabouwer Vlassak-Verhulst (17,4 miljoen omzet, 3 miljoen winst), waar gewezen Superclubbaas Maurits De Prins ooit de plak zwaaide.
Met Krefima had Zweegers minder geluk. “In theorie houdt de combinatie van een vastgoedbedrijf en een financiële onderneming steek”, zegt voormalig gedelegeerd bestuurder van Krefima, Paul Borgh-graef, die voor KBC de verkoop onderhandelde. “In voorspoedige tijden had Zweegers – overigens een harde, maar correcte dealmaker – dat project zeker kunnen realiseren. Maar vandaag heb je een ander soort management nodig. Ook Zweegers is niet immuun voor de storm over de financiële markten.”
Hans Brockmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier