De uitreiking
Gisteren 1 maart werden de “Awards van de Belgische Architectuur 2000” uitgereikt.
Dit jaar organiseerden Trends en het Franstalige zusterblad Trends-Tendances voor de zevende maal de wedstrijd voor het “Bedrijfsgebouw van het Jaar” en de “Prijs reconversie van een waardevol oud gebouw”. Dit jaar werd die wedstrijd samengesmolten met de Awards van de Belgische Architectuur van Batibouw en de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België.
Er werden maar liefst 329 dossiers ingediend voor de vijf verschillende categorieën van deze wedstrijd. 118 projecten dongen naar de “Prijs eengezinswoning nieuwbouw”, 64 dossiers naar de “Prijs renovatie eengezinswoning”, 25 projecten naar de “Prijs groepswoningbouw of appartementen in private of publieke sector”. Bij de twee traditionele ImmoTrends-onderscheidingen werd de “Prijs van het bedrijfsgebouw van het jaar” toegekend aan één van de 93 deelnemers, terwijl er voor de “Prijs voor de reconversie van een waardevol oud gebouw” (vroeger “Prijs cultureel erfgoed”) 29 inschrijvingen waren.
Op 27 november 1999 werd een eerste preselectie gemaakt: 59 van de 329 ingezonden dossiers werden weerhouden. Op 27 januari 2000 volgde de tweede etappe. Tijdens een nieuwe discussieronde werden er door de jury in totaal zestien projecten genomineerd. Drie per categorie en vier voor de “Prijs van het bedrijfsgebouw”. En gisteren werden dan de winnaars gekozen. In elke categorie leverde dat aan de gelukkige 200.000 frank op. Op bladzijde 76 en 77 vindt u de winnaar van het Bedrijfsgebouw. De andere categorieën vindt u geportretteerd op bladzijde 78 en 79.
JURY.
Achter elk project schuilt een intellectuele redenering over de ruimte en de samenleving. De jury analyseerde dus niet enkel het voor het oog van de leek zichtbare resultaat, maar eveneens de onderliggende architecturale initiatieven bij de uitwerking van het project en de intensiteit waarmee de architect het antwoord op de problematiek in kwestie beheerste. Rechtvaardiging en uitleg maken deel uit van het creatieve proces. Daarom hadden de leden van de jury bijzonder veel oog voor dat aspect, dat borg staat voor de homogeniteit van het geheel.
De jury bestond uit de volgende personen:
Carl Weeber (Nederland). Geboren in 1937. Bouwkundig ingenieur en sedert 1998 opleidingsdirecteur en vice-decaan van de Faculteit Bouwkunde in Delft. Hij is partner van het Amsterdamse bureau Architekten Cie. Zijn talent werd met verschillende internationale prijzen bekroond. Een paar van zijn projecten zijn het MCO-muziekcentrum in Hilversum, het Mercure Hotel in Den Haag en verschillende privé-woningen.
Manuel De Solà-Morales (Spanje). Geboren in 1939. Hoogleraar en later directeur van de Bouw- en Stedenbouwkundige School van Barcelona en stichter-directeur van het Stedenbouwkundige Practicum van Barcelona. Hij werd bekroond met verschillende onderscheidingen en leverde een grote bijdrage in het project voor de re-urbanisatie van Barcelona tijdens de Olympische Spelen van 1992. Momenteel werkt hij onder andere aan de herinrichting van het havengebied van Saint-Nazaire (Frankrijk) en het Leuvense stationsplein.
Joël Claisse (België). Geboren in 1948. Architect van de Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et des Arts Visuels La Cambre in Brussel. In 1976 richt hij zijn eigen bureau op. Later voegt hij er een ontwerpafdeling aan toe. Hij geeft les aan het Hoger Instituut Victor Horta. In België verwierf hij faam met zijn renovatieprojecten van onder andere de Vorstlaan in Elsene, een herenhuis aan de Molièrelaan en het Klooster van de Zusters Franciscanessen in Woluwe.
Bob van Reeth (België). Geboren in 1943. Als pas afgestudeerde van het Hoger Sint Lukasinstituut in Brussel vertrekt hij voor een stage naar Zwitserland. In 1972 sticht hij het bureau Architecten WerkGroep. Hij wordt benoemd tot “Vlaams Bouwmeester” voor de periode 1999-2003. In die hoedanigheid adviseert hij de Vlaamse overheden bij hun onroerendgoedprojecten. Hij realiseerde onder andere het Koning Boudewijnstadion en het “Vlaams Huis” in Hasselt.
Laurent Ney (Luxemburg). Geboren in 1964. Na zijn studies van burgerlijk bouwkundig ingenieur aan de Universiteit van Luik werkte hij bij het studiebureau Greisch. Laurent Ney werkt sedert 1996 als zelfstandig raadgevend ingenieur. Hij trad op als adviseur voor verschillende projecten. Hij maakte eveneens een studie over de barsten in de Basiliek van Koekelberg.
v.p.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier