De transparante wasmachine

© Frank Abbeloos

Als reactie op de groeiende concurrentie van de e-commerce opent Miele een interactieve flagshipstore in Brussel. De Duitse fabrikant van huishoudapparaten schenkt er koffie, toont er zijn producten en houdt er workshops.

Beleving is een meerwaarde

Om het verschil te blijven maken met de e-commerce proberen steeds meer fysieke winkels met beleving een meerwaarde te creëren. Zo staan in de flagshipstore van Miele op de Louizalaan in Brussel elke ochtend verse croissants klaar. De barista serveert er koffie met bonen die speciaal voor Miele zijn geroosterd. De bezoekers zien er ook een transparante wasmachine in actie. Dat helpt om de technologie beter te begrijpen. Met de digitale tools kunnen de klanten meer informatie opzoeken over het toestel.

De eerste verdieping van de toonzaal van 500 vierkante meter is ingericht met twee keukens, waarin kookworkshops worden georganiseerd. Gezinnen met kinderen kunnen er op woensdagnamiddag taart leren bakken, en een groep vrienden kan er na het werk terecht voor een workshop aperitiefhapjes maken. Bedrijven kunnen de ruimtes huren. Zo probeert Miele een nieuw publiek te bereiken.

Online en offline

Miele, een familiebedrijf dat in 1899 is gesticht, zet met de opening van de belevingswinkel zijn internationale strategie voort om eigen verkoopkanalen te openen. “85 procent van de consumenten begint zijn zoektocht naar informatie online, maar slechts 20 procent van Belgen koopt ook online. De consument hecht nog altijd veel belang aan het persoonlijke contact in een fysieke winkel. Bovendien ben je nooit zeker of klanten hun aankoop online of offline zullen voltooien”, vertelt Raffaela Berardo, die sinds de zomer van 2017 de CEO van Miele Belux is.

Eerst adviseren, dan verkopen

“Het menselijke contact komt hier op de eerste plaats. Niet alleen potentiële klanten, ook bestaande klanten moeten het gevoel hebben dat ze hier met hun vragen terechtkunnen. Ze moeten zich thuis voelen. Daarom krijgen onze medewerkers een sterk doorgedreven producttraining. Daarmee willen we ook een toegevoegde waarde bieden tegenover de multimerkenwinkels. Adviseren komt op de eerste plaats, verkoop pas op de tweede.”

Nieuwe klanten

Miele had een showroom nabij zijn kantoren op een industrieterrein in Mollem. “Maar wie ons merk nog niet kent, zal daar nooit komen. Daarom zochten we een pand op een A-locatie. Na anderhalf jaar vonden we die op de Louizalaan in Brussel, in de nabijheid van andere kwalitatieve merken zoals Cassina, BMW, Dior en Chanel. Daardoor passeren hier dagelijks 24.000 potentieel interessante klanten. Zo kunnen we een nieuw publiek bereiken”, verwacht Berardo. “Doordat we nu over onze eigen ruimte beschikken, is het makkelijker keukenbouwers, interieurarchitecten of projectontwikkelaars uit te nodigen om de producten hier met hun klanten te komen uitproberen.”

96 op de honderd

bezoekers van een Miele Experience Center kopen een Miele-product. Meestal doen ze dat niet in de winkel zelf, maar online of bij een dealer in hun buurt.

125 miljoen

euro bedroeg de omzet van Miele België in 2018. Daarmee haalt het in ons land een marktaandeel dat ruim boven het Europese gemiddelde van 7 procent ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content